Premjeras: nereikia skubėti taisyti Mokslo ir studijų įstatymo

Premjeras Andrius Kubilius sako nematantis, kodėl reikėtų skubiai priiminėti sprendimus dėl Mokslo ir studijų įstatymo, kurio dalis pripažinta prieštaraujančia Konstitucijai, keitimo.

Tai ministras pirmininkas sakė pirmadienį po Vyriausybės posėdžio paklaustas, ar reikia šaukti neeilinę Seimo sesiją šiam įstatymui taisyti.

„Reikia parengti įstatymą taip, kad nereikėtų po to vėl jo taisyti, ir šioje vietoje aš nematau, kodėl vėl reikėtų strimgalviais skubėti priiminėti kokius nors sprendimus. Po to (...) visiškai be pagrindo galime būti kaltinami, kad labai skubiai priiminėjome kokius nors sprendimus“, - žurnalistams sakė Vyriausybės vadovas.

Pasak A.Kubiliaus, Konstitucinis Teismas (KT) „nepaneigė kertinių, 2009 metų pradžioje įtvirtintų reformos principų“.

„Esminis principas, kuris lėmė visą pertvarką, buvo galimybių atsirasti gilesnei ir platesnei konkurencijai tarp atskirų aukštųjų mokyklų sudarymas įvedus vadinamą studentų krepšelį ir suteikus galimybę studentams rinktis, kurią specialybę jie nori studijuoti“, - kalbėjo jis.

Premjeras sakė manantis, kad priėmus įstatymo pataisas, pavyks „racionaliai įgyvendinti“ KT nutarimo nuostatas dėl studentų rotacijos ir universitetų valdymo.

„KT sprendimas lietė vieną klausimą, tai yra, kaip turi pasiskirstyti pačiuose universitetuose galios tarp universiteto tarybos ir senato, ir į tas pastabas tikrai bus atsižvelgta atitinkamai pateikus ir įstatymo pataisas, bet tai nekeičia esmės. Tai labiau liečia pačią universitetų savivaldos sampratą. Šioje vietoje kažkokių labai didelių pertvarkų tikrai KT savo sprendime ir nenurodo, tiesiog reikia kai kuriuos įgaliojimus perskirstyti ir atsižvelgti į nuostatą, kiek pačių universiteto bendruomenės atstovų turi būti kurioje iš institucijų“, - teigė A.Kubilius.

Seimo socialdemokratai praėjusią savaitę paragino parlamento pirmininkę Ireną Degutienę sausio 16-20 dienomis surengti neeilinę Seimo sesiją, per kurią būtų taisomas Mokslo ir studijų įstatymas. Socialdemokratų lyderis Algirdas Butkevičius teigė, kad socialdemokratai ketina registruoti laikinąjį Mokslo ir studijų įstatymą, kuris galėtų užpildyti susidariusį teisinį vakuumą po KT nutarimo.

Pirmadienį LSDP vadovas A.Butkevičius BNS patvirtino, jog frakcija jau pradėjo rinkti parašus dėl neeilinės sesijos sušaukimo, juos surinkti tikimasi iki sausio 13-osios, kuomet Seimas rinksis į Laisvės gynėjų dienos minėjimo renginius.

Neeilinė sesija šaukiama, jei to reikalauja ne mažiau kaip trečdalis, t.y. 47 iš 141 parlamentarų. Pasak A.Butkevičiaus, sesiją siūloma šaukti sausio 17-19 dienomis, o jos metu priimti sprendimus dėl Mokslo ir studijų įstatymo pataisų, taip pat dėl komisijos „Snoro“ nacionalizavimui tirti sudarymo.

KT gruodį nutarė, kad aukštąjį mokslą reformavusio Mokslo ir studijų įstatymo nuostatos tiek dėl universitetų valdymo, tiek dėl studijų finansavimo tvarkos prieštarauja Konstitucijai.

Prieštaraujančiu Konstitucijai pripažintas vienas esminių valstybinių aukštųjų mokyklų organizacinės ir valdymo struktūros pertvarkos elementų - aukštųjų mokyklų savivaldai būdingų valdymo funkcijų perdavimas tarybai, kurią sudarant akademinė bendruomenė neturi lemiamos įtakos.

Teismas nutarė, kad tvarka, kai studentų mokymosi rezultatai vertinami ne po kiekvieno akademinio mokymosi laikotarpio - semestro, o kas dveji metai, irgi prieštarauja Konstitucijai.


Šiame straipsnyje: Švietimo įstatymasKT

NAUJAUSI KOMENTARAI

nuomone

nuomone portretas
ziuriu i Kubiliu, o matau partieti is komunistinio laikotarpio.... apsirikome arba buvome apgauti vadinamu konservatoriu...

P

P portretas
Jau pamečiau skaičių kiek karų premjeras nepaiso Konstitucijos. Tai ko norėti iš eilinių piliečių.

Premjeras

Premjeras portretas
dzin ta konstitucija, as gi genijus...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių