Premjeras nepatenkintas FNTT

Premjeras užsiminė, kad Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT) nepakankamai naudojasi savo įgaliojimais kovoje su nelegalių pinigų panaudojimu politikoje.

Pirmadienį Vyriausybės vadovas Andrius Kubilius susitiko su Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininku Arvydu Anušausku aptarti kontrabandos mastų Lietuvoje, jos įtakos šalies politiniam gyvenimui ir kovos su šiuo reiškiniu būdų.

Sudarė darbo grupę

„Situacija kelia nerimą ne tik dėl to, kad dėl kontrabandos ir šešėlinės ekonomikos biudžetas negauna pajamų, bet ir dėl to, kad nelegaliu būdu gautos lėšos yra legalizuojamos ir tais pinigais gali būti įtakojama politika“, - po valandą trukusio susitikimo žurnalistams sakė A.Kubilius.

Pasak jo, kalbant apie nelegalių pinigų patekimą į politiką pirmiausia turimas galvoje „vienas regionas ir kelios ten esančios savivaldybės“.

Premjeras neįvardijo tų savivaldybių, tačiau A.Anušauskas, prieš kelias savaites paminėjęs, kad kai kurios politinės jėgos gali būti finansuojamos iš kontrabandos lėšų, užsiminė kalbąs apie „arčiau Nemuno esantį regioną“, tai yra savivaldybes šalia Lietuvos sienos su Rusijos Kaliningrado sritimi. Neoficialiai tarp tokių įtartinų minimos Pagėgių, Tauragės, Šilutės savivaldybės. „Tikiuosi, detalesnis tyrimas atskleis savivaldybes ir tas konkrečias schemas, kaip ten viskas darosi“, - vylėsi Vyriausybės vadovas.

A.Kubiliaus nuomone, „tai netinkama, netoleruotina, tačiau įveikiama situacija“. Jis pranešė sudaręs darbo grupę, kuriai vadovauti paskyręs savo patarėją Gintarą Kalinauską. Ši grupė turi per savaitę pateikti „konkrečius pasiūlymus, kaip derėtų su tais neigiamais reiškiniais kovoti“.

Premjeras tvirtino, kad apie kontrabandos mastus ir jos galimą įtaką politiniams procesams teisėsaugos institucijos žinojo jau anksčiau. „Turėjo jau anksčiau įvertinti įvairios institucijos turimą informaciją, bet to nepadarė. Kai kurioms galbūt trūksta įstatyminių įgaliojimų, kai kurioms – gebėjimų tai daryti, bet kai kurioms aiškiai pristinga ir noro. Vis atsiranda tam tikri įtakos tinklai, kurie apsaugo nuo to, kad būtų su tuo efektyviai kovojama“, - kalbėjo jis.

Bus atlikti veiklos auditai

A.Kubiliaus nuomone, kai kuriose teisėsaugos institucijose galėtų būti atlikti veiklos auditai, kurie gali lemti jų vadovų pakeitimus.

Vyriausybės vadovas leido suprasti, kad FNTT galėjo netinkamai atlikti savo pareigas. Todėl po veiklos audito gali būti pakeistas šios tarnybos vadas Romualdas Boreika. „FNTT nesugebėjo savo turimų teisių panaudoti kovoje su kontrabanda ir nelegalių pinigų legalizavimu“, - paminėjo A.Kubilius.

Apie tai, kad R.Boreika gali būti atleistas iš pareigų, neoficialiai prabilta praėjusią savaitę.

Jis piktinosi, kad FNTT pradėjo rodyti daugiau iniciatyvos, kai tik prabilta apie šios institucijos neveiklumą ir planus sujungti ją su Valstybine mokesčių inspekcija. „Tikrai mane nustebino ir nuliūdino, kad tik kai pradėjome svarstyti apie galimas pertvarkas, ji pradėjo rodyti tariamo aktyvumo požymius“, - kalbėjo premjeras.

Kita vertus, jis sakė turįs daugeliui institucijų pastabų dėl darbo kovos su kontrabanda srityje, „įskaitant ir save patį“.

Siūlys atleisti K.Komskį?

A.Anušauskas po susitikimo su Vyriausybės vadovu nepaminėjo nei konkrečių pavardžių, nei savivaldybių, kur politika gali būti finansuojama kontrabandos pinigais. Tačiau, anot NSGK vadovo, vietinė spauda ir politikai patys mini įvairius atvejus, kai taip gali būti elgiamasi. „Tai atsispindi ir kai kurių Seimo komisijų veikloje. Turiu galvoje Kęstas Komskis. Buvo ir yra ir jis minimas ne tame kontekste, kokiame turėtų būti minimas Antikorupcijos komisijos pirmininkas“, - sakė NSGK vadovas.

Opozicinės Tvarkos ir teisingumo partijos atstovas, buvęs Pagėgių meras K.Komskis šiuo metu vadovauja Seimo Antikorupcijos komisijai.

Tačiau A.Anušauskas atsisakė daugiau komentuoti apie galimas K.Komskio sąsajas su kontrabanda ar nelegalia veikla. „Jokių savo šaltinių nenurodau, turiu tokią teisę“, - pabrėžė NSGK pirmininkas.

Premjeras žadėjo su Seimo vadovybe pasikalbėti „kai kuriais klausimais“. Greičiausiai bus siūloma atleisti K.Komskį iš parlamentinės komisijos vadovo pareigų.

Suteikti daugiau galių STT ir VSD

A.Anušauskas tikino neturįs galimybės paskatinti teisėsaugos institucijas veikti greičiau, tiriant įtarimus dėl nelegalių pinigų legalizavimo ir galimo panaudojimo politinėje veikloje, nors ir yra kreipęsis į atitinkamas žinybas su savo turima informacija. „Teisėsaugos institucijos vykdo savo darbą pagal galiojantį įstatymą. Mes neturime ir negalime įtakoti jų darbo“, - sakė jis.

Pasak NSGK vadovo, „kartais institucijos neturi galimybių veikti pakankamai efektyviai“. Jo nuomone, reikėtų ne tik FNTT, bet ir Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) bei Valstybės saugumo departamentui (VSD) suteikti galimybes sekti stambias pinigines operacijas. Tai esą padėtų efektyviau kovoti su nelegalia veikla.

Prie galimų priemonių kovai su nelegaliu politikų finansavimu A.Anušauskas priskiria ir savo pasiūlymą atnaujinti diskusijas dėl draudimo juridiniams asmenims finansuoti partijas. „Tas draudimas labai apribotų jų įtaką politinėms organizacijoms. Nes dabar tokios įmonės kitąkart tiesiog „nusiperka“ politinių jėgų palankumą, o paskui joms yra teikiami pelningi valstybiniai užsakymai“, - pastebėjo Seimo komiteto vadovas.


Šiame straipsnyje: FNTTBoreika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių