Premjeras: Lietuva tolerantiška kaip Skandinavija

Premjeras mano, kad Lietuva tolerancija prilygsta Skandinavijai, tačiau tikina, kad pats seksualinių mažumų eitynėse „tikrai nedalyvaus“.

Kalbėdamas api kovo 11-ąją surengtas eitynes, kuriose daugiau nei 500 nacionalistiškai nusiteikusių jaunuolių skandavo „Lietuva lietuviams“, Premjeras Lietuvos radijui teigė, kad Lietuva yra tokia pat tolerantiška kaip Norvegija.

„Tikrai negaliu pasakyti, kad man patiktų šūkiai „Lietuva lietuviams“, tačiau nežinau, ar juos skandavo visos eitynės ar keli tų eitynių dalyviai“, - apie Lietuvių tautinio centro (LTC) organizuotas eitynes kalbėjo Premjeras.      

Anot A. Kubiliaus, nors leidimo šiai eisenai yra prašęs Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Kazimieras Uoka, jos nieko bendra neturi su pačia Tėvynės sąjunga.

„Tos eitynės nieko bendra neturi su Tėvynės sąjunga. Kazimieras Uoka ten dalyvavo kaip asmuo, čia jo asmeninis reikalas“, - sakė Premjeras.

Jis pridūrė, kad Lietuva yra tokia pat tolerantiška valstybė, kaip, pavyzdžiui, Šiaurės šalys - Norvegija ar Danija.

„Lietuva, mano įsitikinimu, net lyginant su tokiomis šalimis kaip Norvegija ar Danija, yra tikrai pakankamai tolerantiška valstybė. Jos negali vadinti nei nacistine, nei homofoniška. Visose šalyse būna jaunų skustagalvių ir neonacių, kurie kartais pavaikšto, kartais paskanduoja. Dažniausiai į juos niekas didesnio dėmesio nekreipia. Kartai tokiais išpuoliai [užsienio studentų puldinėjimais, nacionalistinėmis skanduotomis - lrt.lt] ir bandoma susireikšminti“, - kalbėjo A. Kubilius.

Premjeras, kalbėdamas apie Vilniuje gegužę rengiamas seksualinių mažumų eitynes „Už lygybę“, kuriose dalyvauti pažadėjo ir Švedijos Europos Sąjungos (ES) reikalų ministrė Birgitta Ohlsson, Premjeras teigė, kad jose tikrai nedalyvaus.

„Aš tikrai nesiruošiu dalyvauti. Nematau čia didelės vertybės. Žmonės nori susirinkti ir pasivaikščioti, tai tegul renkasi ir pasivaikšto“, - sakė A. Kubilius.

Nors Premjeras buvo tikras, kad galimų neramumų bus išvengta, tačiau, pasak jo, „kai kas“ jais siekia neigiamai paveikti Lietuvos įvaizdį.

„Kai kas norėtų, kad Lietuva būtų susieta su tokias paradais, kad ji būtų susieta per kažkokius konfliktus, susistumdymus ir skandalus. Kartais, man atrodo, kad to slapčia siekia ir tokių paradų organizatoriai. Manau, kad dėl tokio parado nieko blogo neatsitiks“, - mano Vyriausybės vadovas.


Šiame straipsnyje: tolerancijagėjų eitynės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių