Premjeras: kalbėti apie Vengrijos autoritarizmą - neobjektyvu

Konservatorių lyderis premjeras Andrius Kubilius sako, kad kalbėti apie autoritarines tendencijas Vengrijoje nėra objektyvu.

„Kiek aš suprantu, Europos Komisija turi priekaištų dėl kai kurių Vengrijos priimtų įstatymų, ir tas nuostatas Vengrija yra pasiruošusi taisyti. Bet tai yra juridiniai įstatymai, ne kažkokių vertybių atspindys, tai įstatymai, susiję su centriniu banku, galbūt su teismais. Galime iš tikrųjų palinkėti sėkmės kolegoms vengrams randant pačius tinkamiausius sprendimus, bet kalbėti apie kokias nors autoritarines tendencijas Vengrijoje, kalbėti apie tai, kad Vengrija eina ne europinių vertybių keliu, iš tikrųjų nėra teisinga ir nėra objektyvu“, - Lietuvos radijui antradienį sakė premjeras.

Vengrijoje sausio 1 dieną įsigaliojo kelios Konstitucijos pataisos ir keli įstatymai, kurie, Vengrijos opozicijos ir kai kurių Europos politikų nuomone, suvaržo žmogaus teises ir įneša į šalies valstybinį valdymą autoritarizmo. Nauji teisės aktai leidžia Vyriausybei daugiau kontroliuoti centrinį banką ir teismus. Vengrijos Konstitucija taip pat nustato santuoką kaip vyro ir moters sąjungą ir pažymi, kad žmogaus gyvybė prasideda nuo pastojimo.

Europos Komisija Vengrijos premjero Viktoro Orbano Vyriausybei pagrasino Europos Teisingumo Teismo veiksmais dėl esminių demokratinių teisių pažeidinėjimo.

„Ginčai ir diskusijos dėl Vengrijos Konstitucijos turėtų būti objektyvios. Kiek žinau, toje pačioje Vengrijos Konstitucijoje yra išdėstyta ir mums visiškai priimtina konstitucinė samprata šeimos svarbos, krikščioniškų vertybių ir panašių kitų dalykų, kurie Europos kairiesiems arba, sakykime, liberalesnėms partijoms, atrodo, yra nepriimtini. Bet šiuo atžvilgiu tikrai nebūtų galia smerkti Vengrijos, kad jos demokratiškai išrinktas parlamentas, kuriame du trečdaliai parlamentarų kaip atstovauja konservatyviai “Fidesz„ partijai, svarstydami Konstituciją pabrėžė būtent tokių vertybių svarbą“, - antradienį sakė Lietuvos premjeras.


Šiame straipsnyje: VengrijaAndrius Kubilius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Visuomenė

Visuomenė portretas
Lietuviams neaktuali Vengrijos vidaus politika. Skirtingose teritorijose skirtingai gyvenama. Reikia gerbti tautų savitumus ir nesikišti į svetimus reikalus.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių