Premjeras: ekspertų darbas dėl tautinių mažumų švietimo pasiteisino

Premjeras Andrius Kubilius antradienį pareiškė, kad Lietuvos ir Lenkijos ekspertų bendras darbas vertinant tautinių mažumų švietimo padėtį pasiteisino, o pasiekti rezultatai užkirs kelią įvairioms spekuliacijoms.

Abiejų šalių ekspertai sutiko, kad valstybinės lietuvių kalbos egzamino forma lietuviams ir  tautinėms mažumoms bus viena - rašinys, o egzamino vertinimo normos pereinamuoju laikotarpiu skirsis. Tai įrašyta darbo grupės pirmadienį paskelbtame baigiamajame pranešime, nors iki šiol Lietuvoje veikiantys lenkų tautinės mažumos politikai reikalavo atšaukti sprendimą ilgainiui suvienodinti lietuvių kalbos egzaminą lietuviams ir lenkams.

„Lenkiškose mokyklose bendras brandos egzaminas lietuvių kalbos bus pradėtas realizuoti lanksčiau, moksleiviai neturi gąsdintis. Egzamino forma bus viena - rašinys, o egzamino vertinimo normos pereinamuoju laikotarpiu gali šiek tiek skirtis, atsižvelgiant į moksleivių pasirengimo lygį“, - interviu Lietuvos radijui sakė premjeras.

„Labai svarbu, kad tai pavyko ekspertų lygyje sutarti. Manau, kad ir Lenkijos vyriausybė turės galimybių objektyviai įvertinti mūsų aiškias nuostatas. Tikiu, kad toks bendradarbiavimo būdas bus ir svarstant kitas problemas, liks žymiai mažiau erdvės kokiems nors mitingams, gąsdinimams. Toks efektyvus, konstruktyvus dialogas yra tai, ko mes visą laiką siekėme“, - kalbėjo A.Kubilius.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos politikai kritikavo Švietimo įstatymo nuostatas, kuriomis plečiamas dalykų dėstymas lietuvių kalba tautinių mažumų mokyklose ir nuo 2013 metų suvienodinami lietuvių kalbos egzaminai mokyklas baigiantiems jaunuoliams. Iki šiol beveik visi dalykai lenkiškose mokyklose buvo dėstomi lenkiškai, o lenkų kilmės moksleiviai laikydavo lengvesnį egzaminą.

Lietuvos pareigūnai pabrėžia, kad naujos nuostatos visiškai atitinka europinius standartus, taip pat yra identiškos Lenkijoje galiojančiai tvarkai.
Paramą Lietuvos lenkų tautinei mažumai viešai deklaravo ir politikai Varšuvoje. Kai kurie Lietuvos pareigūnai tai sakė siejantys su artėjančiais Lenkijos parlamento rinkimais.


Šiame straipsnyje: LenkaišvietimasLietuva

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių