Premjerai: derybas dėl Padniestrės tikimasi atnaujinti Vilniuje

Po šešerių metų pertraukos formalias derybas dėl separatistinio Moldovos Padniestrės regiono šiemet formaliai tikimasi atnaujinti Vilniuje, ketvirtadienį pranešė Lietuvos ir Moldovos premjerai.

"Taip, mes planuojame, kad tas raundas turėtų vykti Lietuvoje", - po susitikimo žurnalistams sakė Lietuvos ministras pirmininkas Andrius Kubilius.
Vilniuje susitikimas planuojamas dėl to, kad Lietuva šiuo metu pirmininkauja Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (ESBO).

"Tikimės, kad iki šių metų pabaigos bus surengtos formalios derybos", - bendroje spaudos konferencijoje sakė Moldovos premjeras Vladimiras Filatas.
„Natūraliai šis derybų raundas turėtų vykti Vilniuje. Bet sprendimas dėl šio derybų raundo laiko ir proceso plėtojimo turės būti sutartas derybose dalyvaujant visoms šalims“, - pridūrė premjeras.

Daugiašalės derybos yra rengiamos vadinamuoju „5+2“ formatu. Jame yra Moldovos, Padniestrės, Rusijos, Ukrainos, ESBO atstovai, o Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos dalyvauja stebėtojų teisėmis.

Derybos 2006 metais buvo įšaldytos, po to vyko tik neformalūs susitikimai. Tarpininkaujant Lietuvos atstovams, dėl derybų atnaujinimo buvo sutarta šį rudenį.
Rusakalbių gausiai gyvenama Padniestrė 1991 metais vienašališkai paskelbė atsiskirianti nuo Moldovos. Dešimtajame dešimtmetyje dėl to buvo kilęs karinis konfliktas. Moldova niekada neatsisakė savo teisių į Padniestrę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Prakeiktieji

Prakeiktieji portretas
Prakeiktas Adamkus, visas darbo žmonių respublikas sukontūzino.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių