Premjerą pavaduojanti I.Šimonytė nesaugoma

Finansų ministrė Ingrida Šimonytė beveik mėnesį pavaduos atostogaujantį premjerą Andrių Kubilių, tačiau Vyriausybės vadovui priklausanti apsauga jai neskiriama.

Portalo skaitytojai šiomis dienomis pastebėjo I.Šimonytę, vaikštančią Vilniaus gatvėmis be jokios apsaugos. „Bet juk ji dabar yra laikinoji premjerė. Argi neturi būti saugoma kaip ir kiekvienas pareigas einantis aukščiausias šalies valdininkas – Prezidentas, Seimo vadovas ir ministras pirmininkas?“, - klausė vilnietė Rasa.

Prezidentės Dalios Grybauskaitės pasirašytu dekretu premjeras A.Kubilius išleistas kasmetinių atostogų nuo liepos 26 iki rugpjūčio 20 dienos. Visą tą laiką Vyriausybės vadovą pavaduos jau atostogas baigusi finansų ministrė I.Šimonytė.

Tačiau ministrė tik pavaduoja premjerą, o ne laikinai eina jo pareigas, kaip būtų buvę, jeigu Vyriausybės vadovas atsistatydintų ar būtų atleistas iš pareigų. Premjero pavadavimas ir jo pareigų laikinas ėjimas yra pagal Konstituciją du skirtingi pareigybiniai statusai.

„Pavaduojančiam atostogaujantį premjerą ministrui nėra skiriama apsauga. Saugomi tik pats premjeras arba laikinai einantis jo pareigas“, - paaiškino Vadovybės apsaugos departamento (VAD) direktoriaus pavaduotojas Rymantas Mockevičius.

„Premjero atostogų metu jį pavaduojantis ministras yra lygiai toks pats Vyriausybės narys, kaip ir jo kolegos ministrai, dirba savo vadovaujamoje ministerijoje, nepersikelia į Vyriausybės pastatą. Toks ministras turi tik parašo po atitinkamais dokumentais, kuriuos pasirašo premjeras, teisę, ne daugiau“, - tvirtino VAD direktoriaus pavaduotojas.

Jis, beje, irgi pavaduoja šiuo metu atostogaujantį VAD direktorių Raimundą Kairį.

Kita vertus, pasak R.Mockevičiaus, jeigu būtų turima informacijos apie gresiantį pavojų ministrui, pavaduojančiam premjerą, tuomet apsauga būtų skirta. „Kaip, beje, ir bet kuriam aukštam pareigūnui, jeigu mus pasiektų kokios nors žinios apie galimą grėsmę jo saugumui ir gyvybei“, - tvirtino R.Mockevičius.

Atostogaujantis Vyriausybės vadovas A.Kubilius, šiuo metu važinėjantis dviračiu Baltarusijos pakraščiais, dabar irgi yra saugomas, kaip ir visuomet – tiek darbo, tiek ir poilsio metu.

Nuolatinė apsauga taip pat priklauso Prezidentei Daliai Grybauskaitei bei Seimo pirmininkei Irenai Degutinei. Apsauga taip pat skirta kadenciją baigusiam prezidentui Valdui Adamkui ir buvusiam faktiniam valstybės vadovui, 1990-1992 metais ėjusiam Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo pirmininko pareigas Vytautui Landsbergiui.


Šiame straipsnyje: kubiliusŠimonytė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių