Prašoma užtikrinti vaiko teisių apsaugos skyrių savarankiškumą

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Edita Žiobienė prašo savivaldybių užtikrinti jose esančių vaiko teisių apsaugos skyrių savarankiškumą.

Anot Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigos pranešimo, 2002-ųjų Vyriausybės nutarime įtvirtintas tiesioginis vaiko teisių apsaugos skyriaus pavaldumas administracijos direktoriui.

Taip siekta užtikrinti šio skyriaus savarankiškumą kitų savivaldybės administracijos struktūrinių padalinių atžvilgiu ir sudaryti prielaidas pagrindinei funkcijai - vaiko teisių ir interesų atstovavimo bei apsaugos - tinkamai įgyvendinti.

„Tačiau ir šiandien kai kuriose savivaldybėse vaiko teisių apsaugos skyriai yra departamentų, atsakingų už socialinius, sveikatos, švietimo ir pan. klausimus sudėtyje“, - teigiama pranešime.

Anot įstaigos, neretai pasitaiko atvejų, kai skiriasi vaiko teisių apsaugos skyriaus, kaip vaikus ginančios ir jų interesus atstovaujančios institucijos, ir savivaldybės administracijos ar kitų jos padalinių nuomonės ir pozicijos, pavyzdžiui, dėl iškeldinimo iš socialinio būsto, vaiko paėmimo iš šeimos, paslaugų teikimo vaikui ir šeimai, globos nustatymo.

„Vaiko teisių apsaugos skyriams, esantiems kitų struktūrinių padalinių sudėtyje, kyla sunkumų atstovaujant vaikų interesams ir atliekant skyriams pavestas funkcijas teismuose bei teisėsaugos institucijose“, - sakoma pranešime.

E.Žiobienė teigia besitikinti, kad savivaldybių tarybos atsižvelgs į pateiktus siūlymus ir priims sprendimus dėl savivaldybių administracijų struktūrinių pokyčių.
Jei savivaldybių tarybos neįgyvendins Vyriausybės nutarimo nuostatų, Vyriausybės atstovų apskrityse bus prašoma inicijuoti procedūras, numatytas Savivaldybių administracinės priežiūros įstatyme.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė teigia į šią problemą dėmesį atkreipusi ir Seimo pirmininkei 2010 metais pateiktuose savo siūlymuose, tačiau iki šiol nematanti teigiamų pokyčių dėl savivaldybių vaiko teisių apsaugos skyrių vietos savivaldybių administracijų sistemoje.


Šiame straipsnyje: Edita Žiobienė

NAUJAUSI KOMENTARAI

seniai laikas

seniai laikas portretas
O tai visokie savivaldybiu administracijos vadovai paskui skiria vaiko globa pagal savo asmeninius interesus ar simpatijas, be teismo sprendimo ir be Vaiko teisiu, o kai su ta globa pasidaro nesamones, tai tada kalciausios lieka Vaiko teises. Ir isvis, visi Vaiko teisiu skyriai dar galetu but pavaldus Vaoko teisiu kontrolierei, nes vis tiek "liaudies akyse" jei kokiam uzkampy kas atsitinka - skundziamasi ne vietos vadukais, o kalciausia lieka respublikine Vaiko teisiu kontroliere, nors ji nieko negali rajonuose daryt.

Aldona

Aldona portretas
Žmonių teisės turėtų būti lygios. Teisių negalima skaidyti į vaikų ir suaugusių. Lygiateisėje visuomenėje mažiau vargšų. Šiuo metu vaikai išplėšti iš šeimų ir netgi iš visuomenės. O tai yra baisu.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių