Prasideda „Santaros-Šviesos“ konferencija

Molėtų rajone, Alantoje, penktadienį prasideda tris dienas truksianti kasmetinė "Santaros-Šviesos" konferencija, kurioje kultūrininkai, intelektualai ir akademinis jaunimas aptars Nepriklausomybės dvidešimtmečio rezultatus.

Pirmąją konferencijos dieną pranešimą apie tai, ar lietuviai tapo politine tauta, skaitys istorikas Antanas Kulakauskas, filosofas Gintautas Mažeikis komentuos lietuviškos politinės sąmonės evoliuciją, literatūrologas Saulius Žukas nagrinės Lietuvos politiką kaip cirką, Irena Veisaitė ir Agnė Narušytė apibendrins Atviros Lietuvos fondo veiklos patirtį.

Antroji diskusijų diena bus skirta vieno iš organizacijos kūrėjų sociologo Vytauto Kavolio idėjoms bei iliuzijoms, jo plėtoto kultūrinio liberalizmo likimams svarstyti. Paminėdami šiemet sukankantį V.Kavolio aštuoniasdešimtmetį, pranešimus skaitys filosofai Arūnas Sverdiolas ir Leonidas Donskis, kultūros istorikas Darius Kuolys.

Trečiąją konferencijos dieną į klausimą, kas laukia Vakarų Europos ir Lietuvos po seniai pranašauto "saulėlydžio", bandys atsakyti filosofai Algis Mickūnas ir Reinas Raudas, istorikas Egidijus Aleksandravičius bei rašytojas Tomas Venclova.

Kultūrinėje konferencijos programoje apie kūrybą kalbės dailininkas Mikalojus Vilutis, pianistas Rimantas Vingras, viešnia iš Rusijos Marina Tarkovskaja primins brolio režisieriaus Andrejaus Tarkovskio darbus.

Bus parodytas dokumentinis filmas apie šį režisierių, o menininkas Henrikas Gulbinas pristatys dokumentinius pasakojimus apie Ugnę Karvelis, Joną Pajaujį, skulptorių Antaną Mončį, Edmundą Frejų ir Leoną Striogą. Skambės brolių Bazarų džiazo projektas "3 Fingers" ir Domanto Razausko muzika.

Sekmadienio pavakarę suvažiavimą uždarys vienas "Santaros-Šviesos" steigėjų prezidentas Valdas Adamkus.

1954 metais JAV lietuvių studentų sukurta organizacija suvienijo tuoj po Antrojo pasaulinio karo Vokietijoje įsikūrusią liberalių pažiūrų studentų organizacijų "Šviesa" ir JAV, Mičigano valstijoje vykusiame nepriklausomo akademinio jaunimo suvažiavime įsteigtą "Santaros" organizaciją. Jos pirmininku ir aktyviu nariu yra buvęs ir V.Adamkus.

"Santaros-Šviesos" konferencijos JAV rengiamos nuo šeštojo dešimtmečio, Lietuvoje - nuo 1993 metų. Šiemet Lietuvoje rengiama konferencija - septynioliktoji.


Šiame straipsnyje: salanta šviesa

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių