Prasideda didelės karinės pratybos „Baltijos šeimininkas“

Pirmadienį prasideda didžiausios šiais metais vyksiančios priimančios šalies paramos stalo pratybos „Baltijos šeimininkas 2010" (Baltic Host 2010) Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje.

Pratybos skirtos patikrinti nacionalinius pajėgumus priimant nustatyto dydžio sąjungininkų pajėgas Baltijos šalyse.

Pagrindinis pratybų „Baltijos šeimininkas 2010" uždavinys - didinti Lietuvos, Latvijos, Estijos ir kitų NATO šalių karinių ir civilinių institucijų suderinamumą, stiprinti ir efektyvinti bendradarbiavimą vykdant priimančiosios šalies paramos operacijas bei nustatyti šalių infrastruktūros ir institucijų vystymo kryptis stiprinant saugumo ir gynybos galimybes.

Pratyboms parengtame scenarijuje pateikiami išgalvoti įvykiai kai konkrečiame rajone susidaro artima krizei situacija. Iškilusias problemas ir turės spręsti ministerijų, institucijų ir kariuomenės atstovai. Pratybų metu bus vertinami valstybių infrastruktūros ir institucijų gebėjimai priimti sąjungininkų pajėgas, sprendimo būdų efektyvumas.

Pratybų „Baltijos šeimininkas 2010" scenarijus:

Demokratinės valstybės Samoros Sapalijos regiono etninė gyventojų dauguma įkuria judėjimą už nepriklausomybę. Šalyje prasideda pilietiniai neramumai, savižudžių išpuoliai. Samoros vyriausybė paskelbia nepaprastąją padėtį ir įveda komendanto valandas.

Trys kaimyninės šalys Brasana, Matau ir Pinges išreiškia susirūpinimą dėl situacija Samoroje ir ragina šalis ieškoti taikaus sprendimo. JT Saugumo Taryba (JT) paskelbia rezoliucijas, kuriomis pasmerkiamass smurto protrūkis Sapalijoje ir paskelbiamas ginklų embargas Samorai. Taip pat sankcionuojama JT stebėjimo misija. Europos Sąjunga (ES) paskelbia susirūpinimą dėl dujotiekio Samoroje, kuriuo tiekiama didžioji dalis ES reikalingų gamtinių dujų iš šalies Bigor, saugumo.

Įvykių Samoroje metu trijose Avalonijos regiono šalyse (Matau, Brasana ir Pinges) suplanuotos NATO greitojo reagavimo pajėgų pratybos „Nothern Light" (liet. „Šiaurės pašvaistė"). Kita kaimyninė šalis Bigor, atsižvelgdama į neramumus, Samoros pasienyje dislokuoja brigados dydžio karinį vienetą kovinėje parengtyje. NATO nusprendžia pradėti vykdyti planuotas taikos palaikymo pratybas Avalonijos regione ir į Brasana, Matau bei Pinges įvedama iki brigados dydžio kariniai vienetai.

Pratybų „Baltijos šeimininkas 2010" metu ir planuojama patikrinti valstybių gebėjimus priimti nustatyto dydžio karinius vienetus, nustatyti esamus trūkumus, išsiaiškinti infrastruktūros ir institucijų vystymo kryptis ir didinti sąveikumą. Sugalvotais ir pratybų metu įvedamais įvykiais ir siekiama apsunkinti sklandų pajėgų dislokavimą iš atvykimo vietos į nustatytą teritoriją.

Pratybos truks penkias dienas, iki birželio 4 d. Jose kartu su trimis Baltijos šalimis dalyvaus EUCOM (JAV karinių pajėgų Europoje vadavietė, angl. United States European Command) ir STRIKFORNATO-SFN (NATO greitojo reagavimo pajėgų, angl. Naval Striking and Support Force NATO) atstovai.

Pirmą kartą šiose pratybos dalyvaus Danija, Lenkija, Norvegija ir Vokietija. Taip pat pirmą kartą jose dalyvaus beveik visų Lietuvos ministerijų ir daugelio savivaldybių atstovai. Kartu dirbs Klaipėdos jūrų uosto, AB „Lietuvos geležinkeliai", VĮ „Oro navigacija" ir Lietuvos Raudonojo kryžiaus draugijos deleguoti asmenys. Iš Lietuvos planuojama apie 90 atstovų.

Lietuvoje už šių pratybų planavimą ir organizavimą atsakingas Mobilizacijos departamentas prie Lietuvos Respublikos Krašto apsaugos ministerijos. Pirmą kartą pratybos „Baltijos šeimininkas" Baltijos šalyse vyko 2009 m. Tartu, Estijoje. Dalyvaujančios šalys sutarė, kad tokie mokymai turi būti organizuojami kasmet. Šių metų pratybų šeimininkė - už planavimą ir organizavimą atsakinga šalis - yra Latvija, o kitais 2011 m. planuojama, kad vadovaus Lietuva.

Priimančiosios šalies parama - civilinė ir karinė pagalba, kurią esant taikai, ekstremalioms situacijoms, krizei ar konfliktui suteikia priimančioji šalis sąjungininkų pajėgoms ir organizacijoms, dislokuotoms ir veikiančioms priimančiosios šalies teritorijoje arba vykstančioms per ją tranzitu. Tokios pagalbos pagrindą sudaro pasirašyti susitarimai tarp atitinkamų priimančiųjų šalių ir „siunčiančiųjų šalių " ir (arba) NATO vadovybės.

Priimančiosios šalies parama yra labai svarbi užtikrinant visų rūšių sąjungininkų pajėgų veiksmus, užtikrinant mūsų šalies saugumą ir gynybą, realizuojant NATO kolektyvinės gynybos principus.

Naujos Priimančiosios šalies paramos koncepcijos, apimančios visų šalies institucijų veiklą, patvirtinimas ir kasmetiniai priimančiosios šalies paramos mokymai įtraukti į Lietuvos respublikos Vyriausybės programą.


Šiame straipsnyje: pratybosbaltijos šeimininkas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių