Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl rabino išpuolio

Policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl incidento, kurio metu prie Vilniaus koncertų ir sporto rūmų, kur vykdomi archeologiniai kasinėjimai žydų kapinių riboms nustatyti, rabinas užpuolė fotografą.

Tyrimas pradėtas dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

Ketvirtadienį ryte vaizdo naujienų agentūros „News Bridgepix" fotografui su kolega iš Izraelio atėjus į kasinėjimų vietą, lietuvį užpuolė kasinėjimus stebintis rabinas. Jis pargriovė fotografą ir laikė jį prispaudęs prie žemės, taip pat sugadino jo fotoaparatą.

Po incidento į įvykio vietą atvyko policija, tačiau rabino ten neberado.

„New Bridgepix" prodiuseris Liutauras Strimaitis penktadienį teigė, jog agentūra tariasi su teisininkais ir ketina kreiptis į Generalinę prokuratūrą dėl trukdymo žiniasklaidos darbui Lietuvoje bei siekti, kad rabinas, kuris esą yra išvykęs iš Lietuvos, būtų iškviestas į apklausą.

Pasak L.Strimaičio, rabinas kumščiu smogė fotografui į veidą, jį spardė. Policijai, anot jo, yra pateiktos medicininės ekspertizės išvados, kurios rodo, kad fotografui buvo sutrikdyta sveikata - ant veido yra kraujosruvos.

Tuo tarpu Lietuvos žydų bendruomenės vykdomasis direktorius Simonas Gurevičius sako, kad rabino veiksmai buvo instinktyvi reakcija, o „be žmogaus sutikimo kišti fotoaparatą jam į veidą yra didelis pažeidimas".

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas savo ruožtu Dainius Radzevičius teigia, jog tokias reakcijas teisinti impulsais ir instinktais yra nemoralu.

„Rabino veiksmus vertinu vienareikšmiškai blogai. Tikiuosi, kad teisėsaugos pareigūnai atsakingai įvertins šį incidentą. Išpuolis prieš žurnalistą yra išpuolis prieš visuomenę. Tokioje situacijoje reikia ne teisintis, o atsiprašyti", - kalbėjo D.Radzevičius.

Trečiadienį sostinės centre archeologai pradėjo tyrimus, kuriais siekiama papildyti Izraelio geofizikų surinktą medžiagą ir tiksliai pasakyti, kurioje vietoje Vilniaus centre buvo žydų kapinės.

Kasinėjimus atlieka Lietuvos archeologai, prižiūrimi Žydų kapinių Europoje išsaugojimo komiteto deleguotų rabinų bei Izraelio geofizikų, prieš mėnesį baigusių žvalgyti teritoriją savo prietaisais.

Izraelio kompanija „Geotec", dalyvaujant Lietuvos geologijos tarnybai (LGT), geofizinius tyrimus galimoje žydų kapinių teritorijoje baigė liepos pradžioje. Tyrimus, kurių vertė - daugiau kaip 350 tūkst. litų, finansavo Lietuvos Vyriausybė.

Tikimasi, kad rugpjūčio viduryje, atsižvelgusi į geofizinių tyrimų ir archeologinių kasinėjimų rezultatus, „Geotec" pateiks išvadas apie Šnipiškių žydų kapinių ribas LGT, kuri, Lietuvos Vyriausybės įgaliota, gegužės mėnesį pasirašė sutartį su „Geotec" dėl šių darbų atlikimo.

Tyrimai turėtų atskleisti, ar prabangūs apartamentai Neries krantinėje pastatyti ant buvusių žydų kapinių. Tuo įsitikinę žydai dar vykstant statybos darbams nepasitenkinimą galimai niekinamomis kapinėmis reiškė tarptautiniu mastu.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama. 


NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių