Pradės dirbti naujas FNTT vadovas

Naujuoju Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovu tapo Vitalijus Gailius. Jam netrukus greičiausiai teks tapti šios įstaigos likvidatoriumi.

Vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis pasirašė įsakymą dėl konkursą užimti FNTT vadovo pareigas laimėjusio V.Gailiaus paskyrimo į šį postą. Trečiadienį ryte ministras turėtų pristatyti įstaigos darbuotojams naująjį viršininką. Trečiadienis taps V.Gailiaus pirmąja darbo diena naujoje darbovietėje.

Konkursas užimti šias pareigas įvyko dar birželio 18 dieną. Kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas V.Gailius jame nugalėjo likusius keturis pretendentus. Konkurso rezultatai per nustatytą laikotarpį nebuvo apskųsti, todėl buvo pradėta beveik mėnesį trukusi V.Gailiaus paskyrimo į šį postą procedūra.

V.Gailius pakeis septynerius metus FNTT vadovavusį generolą Romualdą Boreiką, kuris iš šių pareigų atsistatydino nuo šių metų gegužės 18 dienos. Jis po premjero Andriaus Kubiliaus ir kitų valdančiųjų kritikos kovo pabaigoje paskelbė nusprendęs išeiti į pensiją.

Paskyrus naująjį FNTT vadovą Vyriausybėje bus toliau nagrinėjama galimybė šią instituciją reorganizuoti. Todėl naujasis vadovas netrukus gali tapti FNTT likvidatoriumi.

Už tai, kad FNTT būtų reorganizuota yra pasisakiusi Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Ji pareiškė su premjeru Andriumi Kubiliumi sutarusi, kad rudeniop bus pradėta įgyvendinti institucijų, kontroliuojančių kovą su korupcija, kontrabanda ir šešėliniu verslu, reforma. Pirmadienį spaudos konferencijoje paklausta, ar numatoma FNTT sujungti su Valstybine mokesčių inspekcija (VMI), D.Grybauskaitė atsakė: „Su Vyriausybės patarėjais ir premjeru esame kalbėję. Manau, kad rudeniop matysime rezultatus, kokį nors pertvarkos modelį. Nemanau, kad šios dvi institucijos bus automatiškai sujungtos. Kai kurias FNTT funkcijas reikėtų išskaidyti VMI, Specialiųjų tyrimų tarnybai ir kitoms. Kad pagaliau galėtume žinoti, kas ir kokią gauna bei turi informaciją. Kriminogeninis pasaulis labai susivienijęs, o mes labai fragmentuotai su juo kovojame“.

Šalies vadovės įsitikinimu, šiuo metu realiai neveikia sprendimai, kad FNTT turi keistis duomenimis su kitomis septyniomis teisėsaugos institucijoms, kovojančiomis su korupcija, kontrabanda, šešėline ekonomika, kitais finansiniais ir ekonominiais nusikaltimais. Prezidentė neigė esanti prieš sprendimą FNTT vadovu skirti V.Gailių, bet tvirtino pasisakanti už pertvarką: „Mane tenkina sprendimas dėl FNTT vadovo, manęs netenkina galimas sprendimas FNTT palikti tokią, kokia ji yra. Sakiau dar sausio mėnesį, kad pernelyg daug - net aštuonios - yra institucijos, kurios kovoja neva su nusikalstamumu, ir finansiniu tame tarpe. Tie nutarimai Vyriausybės, kurie buvo priimti dėl duomenų pasikeitimo, neveikia ir institucijos negauna informacijos, taigi, sistema nė kiek nepagerėjo“.

Vidaus reikalų ministras R.Palaitis yra atsargiai kalbėjęs apie galimą FNTT likvidavimą, reorganizavimą ar sujungimą su kitomis institucijomis, tuo, neoficialiomis žiniomis, sukeldamas Prezidentės nepasitenkinimą. Neatmetama, kad valstybės vadovė gali pareikalauti ministro atsistatydinimo, jeigu jis atvirai pasipriešins FNTT reorganizavimui.


Šiame straipsnyje: FNTT

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių