Po apskričių reformos lėšų sutaupoma mažiau nei planuota

Valstybės kontrolė, įvertinusi prieš metus įvykdytą apskričių reformą, nustatė, kad lėšų bus sutaupyta mažiau negu planuota.

Pirmadienį valstybiniai auditoriai paskelbė ataskaitą apie tai, kaip vykdytas apskričių viršininkų administracijų panaikinimas.

Auditoriai pažymėjo, kad su apskričių viršininkų funkcijų perskirstymu tiesiogiai susijusių pareigybių panaikinta mažiau, negu nurodo Vyriausybė. Todėl lėšų, tiesiogiai susijusių su šių funkcijų perskirstymu, bus sutaupyta mažiau negu planuota.

„Perduodant apskričių viršininkų funkcijas savivaldybėms nebuvo įvertinti visas funkcijas įgyvendinti reikalingi ištekliai, todėl ne visos perduotos funkcijos gali būti vykdomos visa apimtimi ir tinkamai. Pastebėta, jog kai kurios apskričių viršininkų funkcijos net nebuvo identifikuotos. Pavėluotai buvo teikiami ir teisės aktų projektai, ypač žemės klausimais, tai turėjo neigiamos įtakos žemėtvarkos funkcijų vykdymo nepertraukiamumui, taip pat piliečiams ir funkcijas vykdantiems valstybės tarnautojams“, - rašoma išvadose.

Pastebėta, kad audituotos savivaldybės perimtą apskričių viršininkų funkciją – ypatingų statinių naudojimo priežiūrą vykdo fragmentiškai. Per metus patikrinama tik maža dalis ypatingų statinių - nuo 2 iki 15 proc.

Aplinkos ministerijai rekomenduota įvertinti ypatingų statinių naudojimo priežiūros vykdymą savivaldybėse ir numatyti priemones, užtikrinančias tinkamą šių statinių naudojimo priežiūrą.

Valstybės kontrolė taip pat paskaičiavo, kad likvidavus apskričių viršininkų administracijas panaikinta 44 procentai jų kompetencijai priskirtų funkcijų, kitos perduotos valstybės valdžios institucijoms ir savivaldybėms. Tačiau auditoriai nustatė, kad apskričių reformos stebėsena nepakankamai veiksminga, todėl ateityje bus sudėtinga laiku spręsti kylančias problemas“, - teigiama išvadose.

Pasak valstybės kontrolierės Giedrės Švedienės, nors Lietuvoje vykdytos apskričių reformos rezultatai ir nauda pasireikš tik ilgalaikėje perspektyvoje, procesui valdyti būtina tolesnė stebėsena, kuri leistų lanksčiai spręsti kylančias problemas ir valdyti pokyčius. „Tai padėtų įvertinti, ar buvo pasiekti šios ambicingos reformos tikslai ir gauta nauda – sumažinta administracinė našta verslui ir gyventojams, atsisakyta nereikalingų funkcijų, o kitas funkcijas vykdyti tuo lygmeniu, kuriuo efektyviausia“, - tvirtino ji.

Vyriausybei rekomenduota atlikti paskesnįjį apskričių reformos ir apskričių viršininkų perskirstytų funkcijų vertinimą, siekiant nustatyti šios reformos pažangą ir naudą.

2010 metų liepos 1 dieną įgyvendintas dešimties apskričių viršininkų administracijų likvidavimas. Pačios apskritys formaliai liko, tačiau jų viršininkų jau nebėra. Jų vykdytos funkcijos perskirstytos tarp savivaldybių ir centrinių valdžios institucijų. Skelbta, kad ši reforma leis kasmet sutaupyti po maždaug 50 milijonų litų.


Šiame straipsnyje: apskričių reformaapskritys

NAUJAUSI KOMENTARAI

o dar kiek kainavo pati reform

o dar kiek kainavo pati reform portretas
o dar kiek kainavo pati reforma?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių