Plagijuoti mokslinius darbus Lietuvoje galima

Kauno technologijos universitetas (KTU) aštuonerius metus nesugeba nusiplauti gėdos: neanuliuoja buvusio dekano sūnui už plagijuotą darbą suteikto daktaro laipsnio.

Šį nusikaltimą paviešino laida „Žurnalisto tyrimas“. Kaune gyvenanti inžinierė mechanikė Zita Migonienė septynerius metus negali įrodyti, kad jos ir kolegų mokslinį darbą nuplagijavo buvusio Mašinų gamybos fakulteto dekano, dabar jau profesoriaus Rimanto Banevičiaus sūnus Paulius. Mokslininkė kaip kliuvinys neteisėtai pašalinta iš KTU akademinės bendruomenės. Likus mėnesiui iki pensijos iš darbo atleista ne tik Z.Migonienė, bet ir 43 metus KTU atidavęs jos vyras.

Z.Migonienė tyrinėjo specifinę medžiagą, naudojamą kosminiuose erdvėlaiviuose. Netrukus paaiškėjo, kad tyrimai gali būti labai pelningi. Mat ši medžiaga niekuomet nebuvo taikyta pramonėje ir buityje, o paaiškėjo, kad tam galimybės yra. Tačiau netrukus mokslinis tyrimas moteriai buvo nušvilptas iš panosės. Analogiška tema 2002 m. darbą apgynė P.Banevičius ir už tai buvo apdovanotas daktaro laipsniu.

Pastebėjusi nusikaltimą Z.Magonienė nusprendė netylėti ir kovoti už savo teises, tačiau veltui. Kad darbas nuplagijuotas, patvirtino ir KTU senatas, ir aštuonios ekspertizės, tačiau to nepakako, kad iš P.Banevičiaus būtų atimtas mokslinis laipsnis.

Dėl nusikaltimo net buvo kreiptasi į teisėsaugą, tačiau po kelerių metų tyrimo byla buvo nutraukta dėl senaties. Mat prokurorams taip ir nepavyko rasti P.Banevičiaus, kuris esą tuo metu slapstėsi Jungtinėse Amerikos Valstijose. Tačiau šiandien P.Banevičius gyvena Lietuvoje, tik su žiniasklaida dėl plagijavimo atvejo nebendrauja.

„o kam? Eikit, išsitraukit, yra teismo medžiaga. Nėra apie ką šnekėti. Plagijavimo faktas neįrodytas, teismas atmetė. Buvo keturios apeliacijos, tai ko dar norite?“, - spyrėsi jaunuolis.

Pabaigai - įdomus faktas. Pasaulyje panaikinti mokslinį laipsnį, jei paaiškėja, kad jis suteiktas už plagijuotą darbą, visai nesunku, o Lietuvoje - neįmanoma. Per visą atkurtos Nepriklausomybės laikotarpį mūsų šalyje nepanaikintas nė vienas pedagoginis laipsnis.


Šiame straipsnyje: KTUmokslasplagijatas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių