Per pirmininkavimą Lietuva rems ES karinio mokymo iniciatyvas

Lietuva pirmininkavimo Europos Sąjungos (ES) Tarybai metu rems ES karinio mokymo iniciatyvas, teigia Krašto apsaugos politikos direktorius Vaidotas Urbelis.

Romoje vykusiame tarptautiniame Europos gynybos temai skirtame seminare pranešimą skaitęs V. Urbelis taip pat akcentavo būtinybę Europos karinio mokymo ir rengimo sistemą plėtoti kartu su Šiaurės Atlanto sąjungininkais ir į ES mokymus daugiau įtraukti ES ir NATO partneres.

„Partnerystė yra svarbi ES bendrosios saugumo ir gynybos politikos dalis, o NATO ir ES bendradarbiavimas su Rytų ir Viduržemio jūros regiono šalimis reiškia didesnį saugumą“, – pranešime spaudai teigė V. Urbelis.

Krašto apsaugos ministerijos politikos direktorius iškėlė patikos fondo, kurio lėšomis galėtų būtų finansuojamas Rytų partnerių dalyvavimas europinėje karinio mokymo ir rengimo veikloje, steigimo idėją.

Toks fondas galėtų padėti Rytų partnerėms geriau suprasti ES bendrąją saugumo ir gynybos politiką ir aktyviau prisidėti prie bendrų iniciatyvų, pavyzdžiui,. dalyvaujant ES operacijų ir misijų, teigiama Krašto apsaugos ministerijos pranešime.

Anot ministerijos, Lietuva pirmininkavimo ES Tarybai metu ketina skirti didelį dėmesį Rytų partnerių įtraukimui į ES karinio mokymo iniciatyvas, kartu su Europos saugumo ir gynybos koledžu ir Austrijos gynybos ministerija planuoja organizuoti orientacinius Bendrosios saugumo ir gynybos politikos kursus Rytų partnerių atstovams.

Krašto pasaugos ministerijos politikos direktorius taip pat pabrėžė, kad ES karinio rengimo ir mokymo programos turėtų atspindėti naujus saugumo iššūkius ir jų šaltinius – grėsmes energetiniam ir kibernetiniam saugumui, visuotinį atšilimą, biotechnologijas.

V. Urbelio teigimu, kurdamos mokymo programas šalys galėtų remtis jau esama specializacija ir sukaupta patirtimi, pavyzdžiui, Lietuva yra sukaupusi didesnę patirtį energetinio saugumo ir santykių su Rytų kaimynėmis, Latvija – strateginės komunikacijos, Estija – kibernetinės gynybos srityse.

Lietuva ES pirmininkaus šių metų antrąjį pusmetį.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių