Piratai paleido kapitoną D.Baškirovą (papildyta)

Piratų pagrobtas laivo “Argo” kapitonas Dmitrijus Baškirovas jau išlaisvintas. Skelbiama, kad už jį ir dar du jūrininkus sumokėta išpirka.

Kapitonas jau saugus

Kaip praneša naujienų agentūra “Interfaks”, Lietuvos jūrininkas D.Baškirovas išlaisvintas kartu su dar dviem rusų jūrininkais iš laivo “North Spirit” - kapitono Borisu Tersincevu ir vyriausiuoju mechaniku Igoriu Šumiku. “North Spirit” ir “Argo” buvo užpulti tą pačią dieną, gegužės 16-ąją, ir visi trys jūrininkai, anot agentūros, atsidūrė vienose rankose.

Pranešama, kad D.Baškirovas su likimo draugais šiuo metu gabenamas į Lagoso uostą. Ten jį turėtų pasitikti Lietuvos diplomatai.

“Interfaks” tvirtina, kad jūrininkus piratai paleido už išpirką.

“Limarko” išpirkos nekomentuoja

"Limarko" laivininkystės kompanija, kuriai priklauso “Argo”, patvirtino, kad klaipėdietis jūrininkas yra išlaisvintas.

"Taip, jis yra išlaisvintas ir artimaiusiu metu grįš namo", – 1diena.lt sakė "Limarko" teisės ir korporatyvinių reikalų direktorius Mindaugas Petrauskas.

Kompanijos atstovas tikino, kad kapitonas turėtų grįžti per artimiausias kelis dienas.

"Tai neturėtų užtrukti, tiesiog bus sutvarkyti visi formalumai. Reikės suruošti kelionės dokumentus. Nebent vietinė valdžia turėtų kažkokių formalumų", – sakė M.Petrauskas.

Apie tai, kaip jaučiasi nuo gegeužės 16-osios nelaisvėje buvęs jūrininkas, M.Petrauskas nenorėjo atskelisti.

"Kol kas apie tai mes nekalbame. Ten vietoje bus patikrinta jo sveikata", – tikino kompanijos atstovas.

“Limarko” atstovas nekomentavo žinių apie už D.Baškirovą sumokėtą išpirką. Su Užsienio reikalų ministerijos atstovais 1diena.lt susisiekti nepavyko.

D.Baškirovo artimieji nepanoro bendrauti su žiniasklaida.

Išpirkos suma – spėlionių objektas

Galimai sumokėtos išpirkos dydis tapo diskusijų objektu. Skelbiama, kad už du Rusijos piliečius galėjo būti sumokėta 1,5 mln. JAV dolerių išpirka. Apie sumą, kurios reikalauta už klaipėdietį D.Baškirovą, kol kas niekas nežinoma.

Vadovaujantis paprasta matematika, D.Baškirovą piratai galėjo įvertinti panašia suma, kaip ir rusų jūreivius. Tiesa, kapitono rangas galėjo ir kilstelėti kainą. Anksčiau Lietuvos žiniasklaida spėliojo, kad piratai už D.Baškirovą prašo ne mažiau kaip milijono dolerių.

Užsienio reikalų ministerija šeštadienį patvirtino, kad pagrobtas dar vienas Lietuvos jūrininkas. Jis su dar 11 jūrininkų buvo pagrobtas prie Nigerijos krantų.

Papildyta: du mėnesiai nelaisvėje neturėjo palaužti D.Baškirovo

Jūrininkų sąjungos pirmininkas Petras Bekėža tikino, kad net du mėnesiai praleisti piratų nelaisvėje jūrininko neturėtų sugniuždyti.

„Jūrininkai – tvirti žmonės. Paprastai jie savo darbo nemeta. Turime pavyzdžių, kai net ir išlaisvinti iš nelaisvės, jie toliau dirba jūrininko darbą“, – tikino P.Bekėža.

Jūrininkų sąjungos pirmininkas vylėsi, kad D.Baškirovo ragauta įkaito duona neatbaidys klaipėdiečio nuo jūros.

„Kapitonu taip paprastai netapsi, praeina dešimt metų kol juo tampi. Baigęs jūreivystės mokyklą, turi turėti nemažą plaukiojimo praktiką, kad taptum šturmanu. O nuo jo dar reikia įveikti kelis laiptelius“, – klabėjo P.Bekėža.

B.Bekėža prisiminė atvejį, kai maždaug dvidešimt Lietuvos jūrininkų beveik trejus metus buvo palikti likimo valiai. Prieš šešis metus Afrikoje stovinčiuose laivuose „Rio Lulondo“, „Ogou Reefer“ ir „Eko River“ jūrininkai, laivų savininkų  buvo palikti likimo valiai. Neturėdami  nei pinigų, nei maisto jie negalėjo grįžti į tėvynę trejus  metus. Per tą laiką vyrai persirgo vidurių šiltine ir maliarija, bei kentėjo dėl distrofijos.

„Tuomet su parlamentaru Vaclovu Stankevičiumi rūpinomės jūrininkų pargabenimu į namus. Vis tik net ir po tokių  kančių – vyrai nepalūžo“, – prisiminė P.Bekėža.

Pernai rugpjūtyje Nigerijos piratų gniaužtuose vienuolika parų praleidę laivo „Saturnas“ penki įgulos nariai taip pat po kurio laiko grįžo į laivus. Po pagrobimo prasitarę, kad esą tai buvęs jų paskutinis reisas, vėliau vyrai neištvėrė krante kamuojamo ilgesio jūrai. Kai kurie tebeplaukioja tuo pačiu „Saturnas“ laivu.


Šiame straipsnyje: Baškirovaspiratai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių