Pinklės prokurorams: Darbo partija keičia statusą

Pirmadienį valstybės kaltintojas turėjo sakyti baigiamąją kalbą ir paskelbti, kokią bausmę siūlo skirti Darbo partijai ir jos atstovams už finansinius nusikaltimus, tačiau turbūt nepavyks, nes Apeliacinis teismas penktadienį panaikino sprendimą į atskirą išskirti Viktoro Uspaskicho bylą, o tai reiškia, kad teisėjams teks kartoti apklausas vykusias be jo ir procesas eilinį kartą nusitęs.

Negana to, aiškėja, kad gudrusis Darbo partijos lyderis žaidžia dar vieną žaidimą. Viešai plačiai paskleidęs kalbas apie susijungimą su „Tvarka ir teisingumu“, jis jau visai netrukus susijungs su Leiboristų partija. Tuomet jis taps absoliučiu padėties šeimininku ir diktuos Rolandui Paksui savo sąlygas, nes ne tik išloš Darbo partijos bylą, bet atves savo partiją į jungtuves švarią, be kaltinimų. „Savaitei“ teisininkai sakė, kad naujam juridiniam asmeniui baudžiamosios atsakomybės nebebus. Tad klausimas, ar prokurorai ir R. Paksas žino, kaip manevruoja V. Uspaskichas?

Prokurorams nepavyko teismą įtikinti, kad būtina laikinai suvaržyti Darbo partijos veiklą. Kovo 19 d. jai leista jungtis su  partija „Tvarka ir teisingumas“. Išklausiusiam neskundžiamą nutartį, prokurorui teliko stebėti vyksiančias jungtuves.

„Jeigu iki nuosprendžio priėmimo Darbo partija reorganizuosis, iškils problema dėl jos patraukimo baudžiamojon atsakomybėn“, – sakė prokuroras Saulius Verseckas.

Apie Darbo partijos ir „Tvarkos ir teisingumo“ jungtuves paskelbta vasarį, balandžio pabaigoje laukiama jungiamojo suvažiavimo.

Dabar į šias dvi partijas nukreiptos visų akys: svarstoma kuris iš lyderių – nušalintasis prezidentas R. Paksas ar teisiamas Viktoras Uspaskichas – vadovaus politiniam naujadarui. Tačiau po triukšminga šių jungtuvių priedanga tvarkomi formalumai su visai kita partija. Kovo vidury pasirodė Darbo partijos kreditoriams skirtas skelbimas. Pranešta apie jungtuves su Leiboristų partija ir po jų seksiančią reorganizaciją į naują juridinį asmenį.

„Šiuo metu yra paskelbta apie šių partijų susijungimą. Manau, tai turėtų artimiausiu metu įvykti ir turėtų atsirasti naujas darinys iš Leiboristų ir Darbo partijų“, – teigė Registrų Centro Vilniaus filialo direktoriaus pavaduotojas Jonas Udris.

Leiboristų partija – Darbo partijos dukrelė. Atsitiktinai ar ne, tačiau ji įsteigta 2008 m., beveik tuo pačiu metu, kai prokurorai perdavė teismui Darbo partijos bylą. Leiboristų partijai vadovavo Darbo partijos jaunimo organizacijos lyderis ir V. Uspaskicho asistentas Europarlamente, o šiuo metu – Seimo narys Viktoras Fiodorovas. Šį kartą V. Uspaskichas gali būti ramus, procesas vyks sklandžiai.

Nepriklausomi teisės ekspertai tikina, kad jei Darbo partija persitvarkys į naują, nuteisti nebeegzistuojančio juridinio asmens neįmanoma.

„Tada nieko ir nebebus. Atsiradus naujam juridiniam asmeniui, baudžiamoji atsakomybė jam yra negalima įvairiais teisiniais aspektais. Tai baudžiamosios atsakomybės naujam juridiniam asmeniui nebebus. Kada įsiregistruos naujas juridinis asmuo, tada teismas, jeigu iki to laiko nebus priėmęs nuosprendžio, privalės prieš buvusį juridinį asmenį baudžiamąjį procesą nutraukti. Jeigu jau bus priėmęs sprendimą, tai tą padarys apeliacinės instancijos teismas“, – kalbėjo VU Teisės fakulteto Baudžiamosios justicijos katedros docentas dr. Remigijus Merkevičius.

Tačiau partijos veikėjai gali būti teisiami. Prokurorai Darbo partiją ir keturis su ja siejamus asmenis kaltino apgaulingos buhalterijos vedimu, siekiu išvengti mokesčių. Pagal šiuos kaltinimus senaties terminas turėjo sueiti jau 2014 metais. Tad jei byla būtų užsitęsusi, teismas turėtų ją nutraukti. Tačiau pernai spalį prokuroras pareikalavo kaltinamųjų veiksmus perkvalifikuoti į sukčiavimą. Pakeitus kaltinimus į sunkesnius, griežtėja bausmės, senaties terminas pailgėjo iki 2016 metų. Anot eksperto, tai dar nereiškia, kad  į šį prokuroro reikalavimą teismas būtinai atsižvelgs.

„Tai reiškia, kad teismas dabar kaltinamas aplinkybes vertins tiek vieno, tiek kito kaltinimo atžvilgiu, žiūrės kuris kaltinimas pasitvirtins. Jeigu pasitvirtins tik senasis, tai bus teisiama pagal senąjį kaltinimą, jeigu naujasis pasitvirtins – pagal naują“, – tęsė dr. R. Merkevičius.

Ši byla pradėta tirti prieš beveik dešimtmetį, 2006 m., gavus valstybės saugumo informacijos, teismas bylą nagrinėja jau šešerius metus. Pagaliau baigtas įrodymų tyrimas, ateinančią savaitę tikėtasi pradėti klausyti baigiamąsias kalbas, balandžio 8 d. planuota suteikti žodį kaltintojui. Tačiau tai vargu ar  įvyks. Penktadienį Apeliacinis teismas panaikino sprendimą išskirti ūmiai pasiligojusio ir dėl to tris kartus į posėdžius neatėjusio V. Uspaskicho bylą. Tad šiam kaltinamajam pavyktų niekais paversti visą mėnesio darbą – teisėjams tektų kartoti be V. Uspaskicho vykusias apklausas, po to galima pradėti baigiamąsias kalbas. Tačiau niekada negali žinoti, kokių naujų vilkinimo schemų gali sugalvoti Darbo partijos vyrukai ir, žiūrėk, vos pajudėjęs procesas, vėl stos kaip įkastas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
Ruselis isdure Litvinus,kurie liko be pinigu ir issizioja.Pries pinigus nepapusi.

jemelia

jemelia portretas
nu i hitryji ty /kukuskin/ viliaes kak zmeja tolko ukusit nekamu

Asilas

Asilas portretas
Jeigu apvogciau didele suma pinigu ir pasikeisciau pavarde,pagal istatymus reikstu kad as nevogiau.
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių