P.Gražulis siūlo įteisinti savanorišką cheminę kastraciją

Lietuvoje turėtų būti taikomas gydymas, naudojant lytinį potraukį mažinančius vaistinius preparatus kaip baudžiamojo poveikio priemonę, jei asmuo su tuo sutinka.

Parlamentaras „tvarkietis“ Petras Gražulis siūlo tokia nuostata papildyti Baudžiamąjį kodeksą. Šio kodekso papildymo projektą jis ketvirtadienį registravo Seimo posėdžių sekretoriate.

Anot Seimo nario, savanoriška vadinamoji cheminė kastracija turėtų būti naudojama kaip poveikio priemonė pedofilams.

Jis taip pat siūlo, kad asmenims, nuteistiems už mažamečio asmens tvirkinimą, nepilnamečio ar mažamečio asmens seksualinį prievartavimą, nepilnamečio ar mažamečio asmens išžaginimą, lygtinis atleidimas nuo laisvės atėmimo bausmės prieš terminą ir neatliktos laisvės atėmimo bausmės dalies pakeitimas švelnesne bausme būtų taikomas tik tuomet, kai jie sutinka su medicinos priemonių taikymu.

P.Gražulio teigimu, priėmus jo pasiūlytą projektą recidyvinių seksualinių nusikaltimų gerokai sumažėtų.

Parlamentaro duomenimis, lytinį potraukį mažinantys vaistiniai preparatai kaip viena iš poveikio priemonių jau kurį laiką naudojami Kanadoje, daugumoje Jungtinių Amerikos valstijų, Jungtinėje Karalystėje, Švedijoje, Danijoje ir kt. Pastaruoju metu analogiški įstatymai priimti Čekijoje, Lenkijoje.

„Atkreiptinas dėmesys, jog lytinį potraukį mažinantys vaistiniai preparatai nėra jokia kalėjimo alternatyva, o tik papildomas gydymo kursas po bausmės atlikimo nuteistajam sutikus“, - sakoma projekto aiškinamajame rašte.

2009 metų lapkritį Seimas po pateikimo yra pritaręs kitam P.Gražiulio projektui, kad asmenys, padarę lytinius nusikalstamus, galėtų būti įpareigojami vartoti lytinį potraukį mažinančias medicinines priemones. Tačiau šiam siūlymui tąkart nepritarė nei Vyriausybė, nei Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas.

Projektas dėl priverstinės cheminės kastracijos Seime dar bus svarstomas, tačiau P.Gražulis įsitikinęs, kad jis bus atmestas, todėl parlamentaras teigia pateikęs liberalesnį siūlymą.

Diskusijos dėl cheminės kastracijos įteisinimo Lietuvoje kilo po šalį sukrėtusio pedofilijos skandalo. Įtariama, kad kaunietis Drąsius Kedys užpernai spalį nušovė du žmones, kuriuos kaltino savo dukros tvirkinimu arba sąvadavimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

RM

RM portretas
Nu taip, ką ruskelis sumąstė, tai ir tas iš paskos..

kam

kam portretas
tai įteisinti jeigu žmogus pats kažką apsisprendžia, kiekvieno laisvas pasirinkimas nueis ir susitvarkys

Sima

Sima portretas
Laimei, kad bent Gražulis stengiasi apsdaugoti mūsų vaikus nuo išsigimėlių
VISI KOMENTARAI 24

Galerijos

Daugiau straipsnių