P.Gražulio ir K.Uokos neleista traukti atsakomybėn (papildyta 17.45 val.)

Seimas antradienį neleido patraukti baudžiamojon atsakomybėn parlamentarus Petrą Gražulį ir Kazimierą Uoką.

Abu Seimo nariai nepakluso pareigūnams per seksualinių mažumų eitynes šių metų gegužę Vilniuje.

Pritarta komisijos išvadoms

Parlamentarai balsavo dėl rezoliucijų, kuriomis nesutinkama tenkinti generalinio prokuroro prašymo leisti suvaržyti dviejų Seimo narių laisvę.

Už tai, kad nebūtų leista patraukti atsakomybėn P.Gražulį, balsavo 56 Seimo nariai, prieš buvo 35, susilaikė 12. Už sprendimą neatiduoti prokurorams K.Uokos balsavo 58 parlamentarai, prieš – 30, susilaikė 10.

Specialiosios komisijos, nagrinėjusios prokurorų prašymą, pirmininkas Vytautas Grubliauskas nenorėjo vertinti tų, kurie balsavo prieš leidimą patraukti Seimo narius atsakomybėn: „Esu tikras, kad kiekvienas Seimo narys komisijoje balsavo pagal įsitikinimus, pagal supratimą, pagal gautą informaciją“.

Skundėsi esąs persekiojamas už įsitikinimus

Parlamentaras Kęstutis Daukšys juokais teiravosi V.Grubliausko, ar pareigūnai apskritai gali liesti P.Gražulį. „Petras jautrus žmogus yra, tad su prisilietimu prie jo reikėtų labai atsargiai, labai delikačiai“, - lygiai taip pat šmaikščiai atsakė V.Grubliauskas.

P.Gražulis iš Seimo tribūnos skundėsi, kad yra persekiojamas už savo įsitikinimus. „Gyniau pamatines vertybes, įrašytas į Evangeliją ir Konstituciją, o esu teisiamas bei persekiojamas. Esame demokratinė valstybė, bet nevalia propaguoti šitokius homoseksualius santykius. Siūliau baudžiamąją atsakomybę tiems, kurie tai daro. Dabar švelninu savo požiūrį ir siūlau juos bausti tik administracine bauda. Bet negali būti toleruojami tie, kurie griauna pamatines šeimos vertybes ir savo paradais bando pagausinti savo gretas. Laikau, kad tai, kas ateina į Lietuvą iš supuvusių Vakarų, griauna mūsų valstybės pamatus“, - iš Seimo tribūnos labai garsiai, beveik rėkdamas kalbėjo P.Gražulis.

Tėvynės sąjungos frakcijos narys Kęstutis Masiulis pareiškė pritariąs P.Gražulio ginamoms vertybėms, bet nepritarė jo veiksmams per seksualinių mažumų eitynes. „Reikėjo tyla ir abejingumu reaguoti į tą paradą, o ne propaguoti rėksmingais pareiškimais. Nepritariu stumdimuisi su policininkais, nepritariu pareigūnų teisėtų reikalavimų nevykdymui, nepritariu šokinėjimui per tvorą, nepritariu provokaciniams veiksmams minioje“, - sakė K.Masiulis.

Jis apgailestaudamas prognozavo, kad Seimas greičiausiai neleis patraukti baudžiamojon atsakomybėn P.Gražulio ir K.Uokos. „Tuo mes tik plėsim suvokimą visuomenėje apie Seimo narių nebaudžiamumą, apie teisės nepaisymą“, - kalbėjo K.Masiulis.

Nepritariu tyliam protestui“

K.Uoka tikino, kad gegužę per gėjų eitynes nebuvo „sudarytos lygios sąlygos mitinguoti tiems, kurie norėjo protestuoti prieš eitynes“.

Be to, jis pareiškė negalįs pritarti tyliam protestui prieš seksualines mažumas ir jų paradus, kaip siūlė K.Masiulis. „Nepritariu tyliam protestui, nes vien per šį pusmetį net trijose Europos valstybėse, kur buvo tyliai sutinkami tie paradai, - Ispanijoje, Portugalijoje ir Islandijoje buvo įteisintos gėjų santuokos“, - sakė K.Uoka.

Po abiejų sėkmingai P.Gražuliui ir K.Uokai pasibaigusių balsavimų parlamentaras Arūnas Valinskas teigė, kad Seimas „dar kartą parodė įklimpęs į teisinio nihilizmo liūną“.

Prieš rezoliuciją dėl neleidimo nuimti dviejų Seimo narių imunitetą balsavęs premjeras Andrius Kubilius priminė, kad kunigas Julius Sasnauskas, vertindamas P.Gražulio ir K.Uokos elgesį, pavadino jį nekrikščionišku.

Prokuroras kreipėsi vasarą

Generalinis prokuroras Darius Valys dar vasarą kreipėsi į Seimą prašydamas duoti sutikimą patraukti baudžiamojon atsakomybėn parlamentarus P.Gražulį ir K.Uoką, dėl jų veiksmų per gėjų eitynes gegužės mėnesį Vilniuje.

Generalinio prokuroro prašymą apsvarsčiusi Seimo specialioji komisija nusprendė D.Valio prašymo netenkinti. Už rekomendaciją leisti minėtus Seimo narius patraukti baudžiamojon atsakomybėn balsavo 5 laikinosios komisijos nariai, prieš buvo 6 parlamentarai.

P.Gražuliui ir K.Uokai šių metų gegužę buvo surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai už tai, kad jie pasipriešino policijos pareigūnams, einantiems jiems pavestas viešosios tvarkos saugojimo pareigas, perėjo policijos užtvarą, pažymėtą specialiąja juosta su užrašu „Stop policija“, ribojančią įvykio vietos perimetrą, nevykdė policijos pareigūnų teisėtų reikalavimų nepereiti šios užtvaros bei nutraukti neteisėtus veiksmus.

Už du iš trijų numatytų administracinių teisės pažeidimų padarymą be piniginės baudos taip pat numatytas ir administracinis areštas nuo 15 iki 30 parų.

Grėsė areštas

Kadangi už minėtas veikas numatytas ir administracinis areštas, norėdamas nagrinėti Seimo narių bylą teismas turi gauti Seimo leidimą suvaržyti jų laisvę.

Pagal Seimo statutą, gavus generalinio prokuroro prašymą panaikinti Seimo narių teisinį imunitetą, parlamente sudaroma komisija, kuri teikia parlamentui rezoliucijos projektą, kuriuo siūlo Seimui patenkinti ar ne prokuratūros prašymą.

Jeigu rezoliucijos projekte būtų numatyta patenkinti generalinio prokuroro teikimą, ji galėtų būti priimta, jeigu už projektą balsuotų ne mažiau kaip 71 Seimo narys.


Šiame straipsnyje: Petras GražulisKazimieras Uoka

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių