Pensininkai vis dažniau skundžiasi lygių galimybių kontrolieriams

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyboje (LGKT) padaugėjo pavienių pensininkų bei pensininkų organizacijų pateiktų skundų.

Per nepilnus du 2010 m. mėnesius jau gauti 6 pensininkų skundai - 5 raštu ir 1 žodžiu. Tai beveik tiek pat, kiek per visus 2009 m.

Raštu ir žodžiu skundžiamasi dėl pensijų sumažinimo dirbantiems pensininkams; pensijų išmokėjimo laiko nukėlimo į mėnesio galą dirbantiems pensininkams; spaudimo išeiti iš darbo; skirtingo amžiaus pensininkams taikomų skirtingų transporto lengvatų; dėl to, kad viengungių pensininkų gyvenimo sąlygos blogesnės nei našlių.

Skunduose taip pat prašoma ištirti, ar laikinasis įstatymas dėl socialinių išmokų neprieštarauja Lygių galimybių įstatymui ir Lietuvos Respublikos Konstitucijai.

Savo nusiskundimus pensininkai motyvuoja, parodo teisės ir ekonomikos žinias: skunduose pateikiami ir siūlymai kaip geriau subalansuoti šalies biudžetą ir taip rasti lėšų jų pensijoms, pateikiamos nuorodos į pensininkams palankius Konstitucinio Teismo nutarimus.

Laiškuose atkreipiamas dėmesys į tai, kad dirbantiems pensininkams nukėlus pensijų išmokėjimą į mėnesio galą, pensininkams kils didelių papildomų sunkumų sumokėti mokesčius už komunalinius patarnavimus, nes mokesčių mokėjimo terminų niekas nenukėlė, o sumažinto darbo užmokesčio tam nepakanka. Pensininkams kyla klausimų ir kaip išgyventi laiką po mokesčių sumokėjimo iki pensijų gavimo.  

LGKT nuolat gauna daugiausiai skundų iš darbo santykių srities.

Lygių galimybių kontrolierė Aušrinė Burneikienė teigia: „Pensininkai - labai pažeidžiama žmonių grupė, tai patvirtino ir daugelio apklausų rezultatai dar prieš pensijų mažinimą. Dabar jų padėtis dar sunkesnė. Gaila žmonių, nes dirbantiems pensininkams ne tik sumažinti atlyginimai, bet ir nurėžtos pensijos. Sunkmečiu labiausiai pažeidžiamos žmonių grupės nukenčia skaudžiausiai“.


Šiame straipsnyje: lygių galimybių kontrolieriai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių