Pensijų fondai nesulauks didesnių pervedimų

Seimas rytinio posėdžio metu nusprendė, kad „Sodros“ atskaitymų į privačius pensijų fondus dydis ir kitais metais lieka 2 proc.

Jei Pensijų reformos įstatymo pataisai nebūtų pritarta, nuo Naujųjų metų atskaitymai „Sodrai“ būtų grįžę į ankstesnį, iki krizės buvusį, lygį – 5,5 proc., o nuo 2012 m. būtų augę iki 6 proc. Seimo sprendimu, pervedimai į pensijų fondus galės didėti tik pagerėjus šalies ekonominei padėčiai.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas posėdyje sakė, kad priimtoji pataisa kitąmet „Sodrai“ leis sutaupyti 604 mln. litų.

Seimo nario Algirdo Syso teigimu, norint subalansuoti „Sodros“ biudžetą buvo būtina priimti sprendimą mažinti atskaitymus „Sodrai“.

Buvo siūlyta atskaitymus sumažinti net iki 1 proc. Tačiau Seimo nario Andriaus Šedžiaus teigimu, tokio dydžio pervedimus prarytų pensijų fondų valdymo ir administravimo išlaidos, tad nieko nebeliktų kaupimui. Net ir 2 proc. atskaitymai, jam pasirodė pernelyg maži, kad duotų regimą efektą pensijų fondų dalyviams.

Svarstant klausimą dėl „Sodros“ atskaitymų privatiems pensijų fondams sumažinimo, Seime gimė siūlymas išvis atsisakyti tokių pervedimų, nes pensijų fondai nepateisino lūkesčių.

Andriaus Šedžiaus teigimu, viešųjų finansų pervedimas į privačius fondus yra antikonstitucinis.

Juozas Rimantas Dagys pasiūlė Seimui priimti protokolinį nutarimą ir pavesti Vyriausybei,  kad iki sausio pateiktų siūlymus, ką daryti su pensijų kaupimo fondais. „Ir tuomet turėtume spręsti jų likimą ir kaip toliau su jais dirbti“, - sakė jis.

„Pritariu Dagio iniciatyvai ir siūlau kreiptis į Konstitucinį teismą dėl Pensijų reformos įstatymo atitiko Konstitucijai. Kyla išties daug klausimų dėl lėšų pervedimų į privačius fondus. Būtina išaiškinti, ar šis modelis atitinka konstituciją“, - antrino ir Vytenis Andriukaitis.

Pirmąkart Seimas atskaitymus į pensijų fondus mažino nuo 2009 m. – iki 3 proc., o nuo praėjusių metų liepos – iki 2 proc..


Šiame straipsnyje: pensijapensijų fondai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių