Penktojo nacionalinio diktanto finalas - šeštadienį

Šeštadienį vyks nacionalinio diktanto konkurso finalas, kuriame varžysis 111 pirmajame ture geriausiai pasirodžiusių dalyvių.

Nacionalinio diktanto vertinimo komisija finale leido varžytis beveik trims procentams diktanto dalyvių. Iš keturių tūkstančių dalyvavusiųjų pirmąjame ture į finalą patenka šimtas vienuolika raštingiausių lietuvių iš viso pasaulio.

Komisija leidžia varžytis toliau dalyviams,  kurie padarė iki keturių klaidų. Vertinimo kriterijai šiemet  buvo visiems vienodi, nors pernai komisija buvo griežtesnė moksleiviams, o atlaidesnė - užsienyje gyvenantiems lietuviams.

Diktantas buvo rašomas visose Lietuvos savivaldybėse ir 26  užsienio šalyse. Lietuvoje gausiausiai diktantą rašė Kaišiadorių, Alytaus, Druskininkų, Kėdainių savivaldybėse.

Baigiamasis, finalinis Diktanto konkurso turas vyks gegužės 8 dieną 11 val. Vilniuje, Lietuvos radijo ir televizijos Didžiojoje studijoje. 

Tradiciškai, 11 val. antrojo diktanto tekstą išgirsime per Lietuvos radijo pirmąją programą bei LTV2 ir  per tiesioginę www.lrt.lt  transliaciją. Finalinį diktanto tekstą, kaip ir pirmąjame ture, skaitys Aldona Šventickeinė, Vilniaus Žemynos gimnazijos mokytoja.

Diktanto finalinis tekstas bus paskelbtas tą pačią dieną  pasibaigus finalo transliacijai tinklapiuose  www.diktantas.lt ir www.vlkk.lt

Kas taps 2010 m.  raštingiausiu/sia piliečiu/te paaiškės jau rytoj,  gegužės 8 d. 16 val. baigiamąjame konkurso renginyje Taikomosios dailės muziejuje.

Čia visi finalo dalyviai bus apdovanoti „Alma littera“ leidyklos paskatinamaisiais prizais, o raštingiausiam/ei piliečiui/ei atiteks keturių tomų enciklopedija „Lietuva“. Finalo dalyvius sveikins jaunių choras  „Liepaitės“. 

Iš šimto vienuolikos finalo dalyvių  aštuoni yra rašę diktantą užsienyje. Tarp finalininkų daug mokytojų, studentų,  yra muzikų, teisininkų, ekonomistų, medikų. Kai kurie į finalą patenka antrą ar trečią kartą, o keletas - ir penktąjį kartą. Tačiau kaip niekada daug į finalą patenka pirmąkart.

Diktanto dalyviai šiais metais buvo prašomi ir atsakyti į klausimą “Kodėl aš dalyvauju Nacionalinio diktanto konkurse?” Didžioji dauguma atsakė, kad dalyvauja norėdami išbandyti savo lietuvių kalbos žinias nacionaliniu mastu. Kiti tiesiog žavisi konkurso idėja. Konkursantai minėjo ir kitus motyvus: „myliu lietuvių kalbą“, „iš patriotizmo“, „iš nostalgijos mokykliniams metams“ ir „noriu laimėti“.

Šiemet diktanto dalyviai rinko ir, jų manymu, sunkiausios rašybos žodį. Dažniausiai minėti ačiū, nuopuolis, sūkurys, dryksta, brigzti, o kai kurių nuomone, itin sunkios rašybos tokie žodžiai, kaip knygrišykla, sąvaržėlė, įlomėlė, brasta, brėkšta, vąšelis, vakuumas, cholesterolis, keturpėsčias, kojinė ir net pavardė Landsbergis. Koks žodis bus išrinktas kaip sunkiausios rašybos - sužinosime gegužės 8 d. šventiniame apdovanojimų vakare.

Nacionalinį diktantą organizuoja savaitraštis  „Atgimimas” kartu su LRT. Nuolatiniai diktanto partneriai ir talkininkai yra Valstybinė lietuvių kalbos komisija, Užsienio reikalų ministerija, Lietuvos paštas, Lietuvos savivaldybių asociacija, Mokslo ir enciklopedijų leidybos centras, Alma littera. Pagrindinis konkurso rėmėjas  - TELE2.

Maloniai kviečiame visus išbandyti savo rašto įgūdžius namuose ir svečiuose. Kaip ir pirmąją ture, finalinį tekstą bus galima rašyti ir elektroniniu būdu.  Tereikės savo kompiuteryje pasiekti www.diktantas.lt ir pasinaudoti „Microsoft Lietuva“ sukurta technologine galimybe, kuomet parašius diktantą automatiškai bus galima pasitikrinti kiek klaidų padarėte.


Šiame straipsnyje: nacionalinis diktantasfinalas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių