A. Paulauskas siūlo rengti referendumą dėl dvigubos pilietybės

Darbo partijos frakcijos atstovas Artūras Paulauskas siūlo su prezidento rinkimais kartu rengti referendumą dėl dvigubos pilietybės.

A. Paulauskas ketvirtadienį pranešė surinkęs 36 parlamentarų parašus ir užregistravęs nutarimo projektą dėl referendumo.

„Kadangi stiprėja globalizacija, dvigubos pilietybės klausimas kelia daug diskusijų ir prieštaringų vertinimų. Konstitucija iš esmės draudžia Lietuvos piliečiams būti ir kitos valstybės piliečiais, tad referendumu siekiame pakeisti Konstitucijos 12 straipsnio 2 dalį ir įtvirtinti nuostatą, kad Lietuvos pilietis gali būti ir kitos valstybės piliečiu“, - pranešime teigė A. Paulauskas.

Konstitucija numato, kad išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos ir kitos valstybės pilietis. Šis straipsnis įrašytas Konstitucijos pirmajame skirsnyje, kurio nuostatos gali būti keičiamos tik referendumu.

Prezidentė Dalią Grybauskaitė šių metų pradžioje kreipėsi į KT prašydama išaiškinti, ar galima nekeičiant Konstitucijos tik įstatymu nustatyti, kad po Nepriklausomybės atkūrimo 1990 metų kovo 11 dieną išvykę ir kitos šalies pilietybę įgavę asmenys išsaugotų ir Lietuvos pilietybę.

Konstitucinis Teismas atsakė neigiamai, atsižvelgdamas į ankstenę doktriną, jog dvigubos pilietybės atvejai turi būti ypač retos išimtys, o ne paplitęs reiškinys.

Konstitucijos nuostatą dėl pilietybės galima pakeisti, jeigu referendume tam pritartų daugiau kaip pusė piliečių, turinčių rinkimų teisę ir įrašytų į rinkėjų sąrašus.

Manoma, kad pasaulyje gyvena apie milijonas lietuvių kilmės žmonių. Tarptautinės migracijos organizacijos Vilniaus biuro duomenimis, 2001-2010 metais iš Lietuvos emigravo 337 tūkst. gyventojų.

Pagal dabartinį Pilietybės įstatymą, dviguba pilietybė leidžiama tiems, kurie iš Lietuvos pasitraukė iki Nepriklausomybės atkūrimo 1990-aisiais, taip pat tiems, kurie pilietybę įgijo automatiškai - gimdami arba per santuoką. Tačiau dvigubą pilietybę turintieji nuo gimimo, sulaukę pilnametystės, per trejus metus turi apsispręsti, kurią pilietybę pasirinkti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

JOOOOOO

JOOOOOO portretas
Kai valdžia nesugeba išspręsti, tuomet pasitelkiamas referendumas, kad sužlugdytų viską.Bus kaip su atominę.Paulauskas suktų dalykų specas.

ir kartu

ir kartu portretas
dėl EURO įvedimo !

dr. Jonas Ramanauskas

dr. Jonas Ramanauskas portretas
Citata is teksto: "Konstitucija iš esmės draudžia Lietuvos piliečiams būti ir kitos valstybės piliečiais, tad referendumu siekiame pakeisti Konstitucijos 12 straipsnio 2 dalį ir įtvirtinti nuostatą, kad Lietuvos pilietis gali būti ir kitos valstybės piliečiu“, - pranešime teigė A. Paulauskas." Citata is LR Konstitucijos 12 str.: "Išskyrus įstatymo numatytus atskirus atvejus, niekas negali būti kartu Lietuvos Respublikos ir kitos valstybės pilietis." Taigi Paulausko teiginys, kad "Konstitucija IS ESMES DRAUDZIA...." yra irodymas, kad Paulauskas nesupranta juridiniu tekstu. Konstitucija naudoja ir juridinius terminus, nes tai teises aktas. Tai reiskia, kad terminas "atskiri atvejai" turi buti apibreziamas APLINKYBEMIS, o ne kuri-skai iskreipiamas i retas isimtis. Kokie tie atskiri atvejai galetu buti? Pirmas atvejis: Jei LR pilietis igijo teisetai kitos salies pilietybe, tai turi teise tureti ir LR pilietybe. Kodel? O todel, kad LR pilietybe irgi yra teisetai IGYTA. Tas kas teisetai igyta NEGALI BUTI ATIMTA! Kadangi Konstitucija kalba ne apie viena atveji, o apie atskirus atvejus. Tai tada siulau toki ANTRA ATVEJI: Bet kurios kitos salies pilietis, jei irodo lietuviskas saknis ir nera nusikaltelis, be jokiu abribojimu gali gauti ir LR pilietybe; Trecia atveji palikciau tiems, kuriems galetume taikyti isimtis... sportininkams, politiniams veikejams ir tiems kurie nusipelne Lietuvai ar Lietuvai butu garbe tureti asmenybe ir Lietuvos pilieciu. Tarkim Dalai Lama galetu gauti ir LR Pilietybe, ar tie kurie praso politinio prieglobscio. Taigi tas trecias atvejis turetu buti gerai ISDISKUTUOTAS." Is Paulausko puses, tai jis jau siule kazka panasaus anksciau.... mano analizes rezultatas tuomet buvo toks, kad tas jo pasiulymas buvo antivalstybinis. Reikia ziureti, kad taip neatsitiktu dabar. Is sio zmogaus galime tiketis visokiausiu AFERU, ne vien tvoreles. "
VISI KOMENTARAI 16

Galerijos

Daugiau straipsnių