A. Paulauskas: daugiau viešumo VSD nepakenks

Valstybės saugumo departamentas (VSD) turėtų tapti atviresnis visuomenei, nes ji stipri tuomet, kai yra gerai informuota. Taip tvirtina Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Artūras Paulauskas.

– Kas keisis jums tapus NSGK pirmininku? Gal galėtumėte įvardyti tris darbus, kuriuos rengiatės nuveikti stiprindamas šalies nacionalinį saugumą.

– Prioritetus rašome kiekvieną dieną. Kurių nors trijų darbų neišskirčiau. Yra parlamentinė kontrolė visų tų institucijų, teisėkūra. Tai darbai, neleidžiantys kur nors nukrypti. Įstatymai svarstomi vienas po kito. Kalbant apie šiuos metus, svarbiausia – dalyvavimas ir pirmininkavimas ES. Tai mums didelis iššūkis, juolab kad turime surengti konferenciją, kuri tokia bus tik antrą kartą ES. Visų Europos šalių parlamentų atstovai bus.

Mūsų komitetui ir Užsienio reikalų pavesta parinkti konferencijai temas, sukviesti kalbėtojus ir pan. Sakyčiau, kad tai vienas prioritetinių darbų šiais metais.

– Jūsų pirmtakas šiame poste Arvydas Anušauskas labai daug kalbėjo apie energetinę nepriklausomybę. Esą didžiausia šiuo metu grėsmė nacionaliniam saugumui – šalies energetikos priklausomybė nuo vieno tiekėjo.

– „Nacionalinio saugumo“ sąvoka labai plati. Jos negali vien į energetinį saugumą suvesti. Įstatyme grėsmės yra labai aiškiai apibrėžtos. Mums labai svarbu užtikrinti visuomenės solidarumą, konsolidaciją.

Svarbiausia, kad tie vidiniai resursai būtų stiprūs ir mes kiek įmanoma mažiau skaldytumės, pyktumės, kad socialiniai klausimai būtų sprendžiami. Norisi, kad būtų taip, jog tie, kurie dirba, kurie yra kūrybiški, galėtų gyventi iš darbo, iš savo veiklos. Manau, tokią dvasią labai svarbu išlaikyti. Visa kita, kas išorėje, taip pat svarbu. Taip pat ir energetikos dalykai.

Manau, dabar statomas suskystintųjų dujų terminalas, tiesiami elektros tinklai liudija, kad daugiau mažiau į energetinį saugumą ar nepriklausomybę mes einame. Kokių nors išskirtinių dalykų mes čia vargu ar padarysime. Taip, šiandien turime „Gazprom“, kuris yra vienintelis tiekėjas, 90 proc. elektros taip pat perkame iš Rusijos. Energetinė nepriklausomybė visų pirma lygu ekonominė nepriklausomybė.

– Kitas dalykas – specialiosios tarnybos ir jų parlamentinė kontrolė. Atėjus į valdžią dešiniesiems, jiems pradžioje atrodė, kad specialiosios tarnybos kontroliuoja politikus.

– Kol kas neturiu tokių duomenų, kad šios tarnybos veiktų ne pagal įstatymus, tenkintų savo interesus. Turime tokių įtarimų dėl pokalbių klausymosi, dėl pareiškimų apie žmogaus teisių pažeidimus. Aiškinsimės, dirbsime. Kaip ir kiekvieną kartą, yra problemų, jas reikia spręsti. Bet dramatizuoti, kad valstybė pavojuje, aš nelinkęs. Yra priimti du nauji labai svarbūs įstatymai: Žvalgybos įstatymas – sakyčiau, yra daug pokyčių šitų žvalgų veikoje, reikia pažiūrėti, kaip jis veikia.

Praėjus pusmečiui turėtume labai atidžiai pažiūrėti, ar viskas padaryta, ar jis įgyvendinamas. Yra tų darbų, bet nacionalinį saugumą visų pirma matau kaip tą vidinį susikaupimą ir vidinį stiprumą, o iš jo kyla ir kiti dalykai – ir energetika ir aplinkosauga, demokratiniai reikalai. Viskas turi veikti.

– Praėjusios kadencijos Seime ne kartą linksniuotas VSD. Dešinieji atėję į valdžią skelbė, kad tai kone valstybė valstybėje, paskui skelbė, kad situacija geresnė. Galiausiai, baigiantis kadencijai, VSD pirmą kartą viešai paskelbė metinę ataskaitą. Viešą ataskaitą. Ar jūs sieksite, kad VSD būtų atviresnė, viešesnė institucija?

– Šita žinyba neturėtų būti labai jau vieša. Bet, žinoma, negalima visiškai tų dalykų įslaptinti. Taip gimsta įvairiausios sąmokslo teorijos. Taip, vienas būdų, kaip ir daroma, – vieša veiklos ataskaita. Ji visuomenei prieinama ir žinoma. VSD darbas susijęs su rizika, su valstybės paslaptimis, tad negalima visko viešinti ir skelbti.

Tačiau galiu pasakyti, kad tai, ką mes nutarsime komitete, visuomenei bus galima teikti. VSD privalės tai daryti. Kuri nors dalis VSD ataskaitos visuomenei turi būti žinoma ir skelbiama. Visuomenė stipri, kai ji informuota, kai ji nemaitinama kokiais nors gandais ar sąmokslo teorijomis. Ne visada tokia informacija patogi, tačiau geriau, kai žmogus žino ją iš tų, kurie gali tiesiogiai ją teikti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

copy

copy portretas
341. Taksas 21:29 01-19 IP: 178.16.32.150 kokiu būdu pasitarnauja plaštakių verslui taksistai Kaune ir jų šefė inga, kad ją gina Garliavos advokatų kontora???Gal dėl to dešimtmetei dukrytei neleidžiama bendrauti su tėvu ir jo gimine, kad šefė samdo šios kontoros advokatę??Gal todėl šefė pažeidinėja teismo nutartį ir įstatymus darbe ŽG ir ŽT?Karoliukas irgi stogauja šią mergytę ir firmytes.Kada nauja valdžia pradės darbą???Juk jau laikas imtis tokių firmelių ir šefių, mergelių...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių