Paukščiai jau kelia sparnus

Ventės rage iškeltas didysis tinklas – prasidėjo didžioji rudeninė paukščių migracija. Pasak ornitologų, karšta vasara buvo palanki ir paukščiams, ir jų stebėtojams.

Pirmieji mūsų kraštą birželio viduryje paliko varnėnai. Per porą mėnesių ornitologai jų sužiedavo apie 10 tūkstančių. Liepą ir rugpjūtį į tolimą kelionę pakilo smulkūs vabzdžialesiai, o šiuo metu jai rengiasi zylės, kikiliai ir kiti sparnuočiai. Į tinklus pateko ir labai retų paukščių, praneša LTV „Panorama“.

Šiemet didžioji rudeninė paukščių migracija prasidėjo savaitę anksčiau. Rugsėjo pabaigoje ir spalio mėnesį Lietuvos pajūriu laukiama praskrendant apie 20 milijonų sparnuočių.

O prieš mėnesį į kelionę pakilę gandrai po savaitės jau turėtų pasiekti Izraelį, Egiptą, spalio pabaigoje – galutinę žiemojimo vietą Pietų Afrikos Respublikoje.

Pasak ornitologo, paprastai po du ar tris jauniklius atsivedantys gandrai šią karštą vasarą jų užaugino po keturis ir net penkis.

„Drėgmės užteko vabzdžiams veistis, o juk gandrų pagrindinis maistas yra vabzdžiai, o ne varlės, kaip kiti galvoja. Jie net pelių pagauna daugiau nei varlių“, – pasakojo Ventės rago ornitologijos stoties ornitologas Vytautas Jusys.

Lietuvoje šiemet užfiksuotos ir trys naujos paukščių rūšys: gegužę pro Lietuvą praskrido Vengrijoje žieduotas taurusis sakalas, o Nemuno deltoje pastebėta puikioji cyplė bei antis, gyvenanti Pietų Amerikoje.

„Rugpjūčio pabaigoje paukščių stebėtojas Stasys Sinkevičius šiaurės rytinėje Lietuvos dalyje grybaudamas aptiko sibirinius kėkštus. Latvijoje šie paukščiai stebėti tik du kartus, keletą kartų Estijoje, o šiaip jie gyvena Karelijoje, Suomijoje“, – teigė ornitologas V. Jusys.  

Ornitologą šiemet nustebino ir šermukšniai, pasidabinę gausiomis uogų kekėmis. O vienas medis, nors paprastai žydi gegužę, vėl pasipuošė baltu žiedu.


Šiame straipsnyje: paukščiaiVentės ragas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių