Patarimai, kaip elgtis griaudžiant perkūnijai ir žaibuojant

Ši vasara Lietuvoje - išties audringa. Liūtys neretai gyventojams pridaro daug nuostolių. Dažnai stiprių vėjų išjudinti medžiai lūžta ir virsdami nutraukia elektros laidus, žaibai ir perkūnijos apgadina lauke esančius elektros įrenginius. Siekdami išvengti skaudžių nelaimių, kai gyventojai nukenčia nuo elektros srovės, RST primena keletą svarbių patarimų.

Lyjant ar esant darganotam orui rizika nukentėti nuo elektros srovės padidėja. Todėl būtina laikytis visų saugumo taisyklių.

Pastebėję nutrūkusį elektros oro linijos laidą ar elektros linijos atvado laidą, jokiu būdu nelieskite  jo, ir nesiartinkite arčiau kaip 8 metrai.

Nesiartinkite ir nelieskite ant laidų užvirtusių medžių, kadangi jie taip pat gali būti pavojingi žmogaus gyvybei.

Pastebėję apgadintus ar kibirkščiuojančius elektros įrenginius, ant gatvės, automobilių ir kitur nukritusius nutrauktus laidus, iš karto kreipkitės pagalbos į RST specialistus trumpuoju numeriu 1802 arba bendruoju pagalbos telefonu 112. Kol lauksite pagalbos, neleiskite niekam artintis prie jų.

Siekdami padėti žmogui, nukentėjusiam nuo elektros srovės, būkite atsargūs ir pirmiausia kvieskite greitąją pagalbą telefonu 112.

Jei nukentėjęs žmogus laidą laiko rankose, tai jo pirštai gali būti taip stipriai susispausti, kad bus neįmanoma lengvai išlaisvinti laido iš jo rankų. Todėl teikiantysis pagalbą pirmiausiai turi greitai išjungti įrenginį, prie kurio prisilietęs žmogus. Išjungti reikia jungiklio, kirtiklio ar atjungiančio aparato pagalba, išsukus kamštinius saugiklius arba ištraukus šakutę iš kištukinio lizdo.

Jeigu įrenginio pakankamai greitai išjungti negalima, reikia imtis priemonių nukentėjusįjį atpalaiduoti nuo srovinių dalių, kurias liečia. Visais atvejais liesti nukentėjusįjį yra pavojinga teikiančiojo pagalbą gyvybei, todėl teikiant pagalbą būtina imtis atitinkamų saugumo priemonių. Norėdami atitraukti nukentėjusįjį nuo 1000 V ir žemesnės įtampos srovinių dalių arba laido, reikia naudotis lynu, lazda arba kuriuo kitu sausu daiktu, nepraleidžiančiu elektros srovės.

Atitraukti nukentėjusįjį galima imant už jo drabužių (jei jie sausi), bet vengiant prisiliesti prie greta esančių metalinių daiktų ir drabužiais neapdengtų nukentėjusiojo kūno dalių. Atlaisvinę nukentėjusįjį nuo srovinių dalių, imkitės pirmosios pagalbos veiksmų iki kol į įvykio vietą atvyks medikai.

Nurimus audrai, nesiimkite patys likviduoti jos padarinių, ypač jei krentančios šakos ar medžiai nutraukė laidus, apgadino šalia stovinčius elektros įrenginius. Apie audros padarytą žalą nedelsiant informuokite RST telefonu 1802. Atvykę specialistai padarinius pašalins saugiai ir kaip įmanoma greičiau.


Šiame straipsnyje: Perkūnijažaibasaudra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių