Patarėjas: stabdyti „Sodros“ pervedimus pensijų fondams yra ydingas

Įvairių Seimo frakcijoms priklausančių parlamentarų siūlymas kitąmet antros pakopos pensijų fondams iš „Sodros“ nebepervesti 2 proc. socialinio draudimo mokesčio kelia nepasitikėjimą ilgalaikių reformų tęstinumu ir nuoseklumu, teigia prezidentės vyriausiasis patarėjas Nerijus Udrėnas.

„Dar prieš pusmetį buvo sutarta, kad dabartinė pensijų sistema Lietuvoje turi labai menkas perspektyvas dėl mūsų demografinių tendencijų .Todėl sutarta, kad kaupimas yra vienas iš atsakymų. Dabartinė esminė “Sodros„ deficito priežastis yra didelės išlaidos. Turbūt reikėtų dar kartą pažiūrėti tas “Sodros„ išlaidų eilutes ir jas papildomai įvertinti. O pasiūlymas stabdyti įmokas antros pakopos pensijų fonduose yra ydingas, nes kelia nepasitikėjimą ilgalaikių reformų  tęstinumu ir nuoseklumu. Be to, diskriminuoja skirtingas gyventojų kartas“, - interviu Žinių radijui antradienį sakė Nerijus Udrėnas.

Pasak jo, ilgalaikių tikslų privaloma laikytis, nes dabar rizikuojama paskęsti „vienadienių sprendimų verpete“.

„Pensijų fondų sistema kurta po ilgų diskusijų ir atsižvelgiant į gyventojų senėjimo tendencijas, o jos nepasikeitė. Deja, išvada liūdna - dirbantieji ateityje nesugebės aprūpinti į pensiją išėjusių žmonių. Nedarant investicijų dabar arba jas mažinant, būsimos pensijos bus mažesnės, nes nebus pakankamai sukaupta pensijų fonduose“, - teigė N.Udrėnas.

Anot jo, vienas iš antrosios pakopos pensijų fondų privalumų yra tai, jog gyventojų kaupiamos lėšos yra paveldimos. Be to, jo vertinimu, atsižvelgiant į dabartinę akcijų rinkų padėtį, Lietuvoje veikiančių pensijų fondų rezultatai yra „santykinai neblogi“.

„Sumažinus į privačius fondus pervedamas sumas, jų valdytojai prarastų galimybę palankiomis sąlygomis įsigyti dabar atpigusių vertybinių popierių, todėl ilgalaikis nuostolis ateities kartoms būtų keleriopai didesnis“, - tvirtino N.Udrėnas

Seimui antradienį planuojama pateikti siūlomas pataisas, kad iš „Sodros“ į privačius pensijų fondus nebūtų pervedama lėšų. Tai numatančias Pensijų sistemos reformos įstatymo pataisas teikia socialdemokratai Algirdas Sysas ir Edmundas Jonyla, valstietė liaudininkė Rima Baškienė, „darbietis“ Mečislovas Zasčiurinskas, konservatoriai Vincė Vaidevutė Margevičienė bei Arvydas Vidžiūnas.

Į fondus nebepervedant 2 proc., „Sodros“ biudžete liktų beveik 400 mln. litų. 
Parlamentinis Socialinių reikalų ir darbo komitetas nutarė Seimui siūlyti į  privačius pensijų fondus „Sodros“ įmokų nepervesti laikinai - tik 2012 metais.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto narys, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūnas Jurgis Razma savo ruožtu teikia pataisą „Sodros“ įmokų į pensijų fondus neatsisakyti, bet jas sumažinti perpus, tai yra kitąmet pervesti 1 proc. socialinio draudimo mokesčio.

Parlamente registruota ir Liberalų sąjūdžio atstovų pataisa, kuria siūloma neatsisakyti „Sodros“ įmokų į antros pakopos pensijų fondus.

Seimas pernai birželį neribotam laikui paliko galioti iki 2 proc. sumažintą „Sodros“ įmoką į antros pakopos pensijų fondus. Anksčiau buvo numatyta, kad toks tarifas galios iki 2010-ųjų pabaigos ir tuomet bus grįžta prie 5,5 proc. įmokos, taip pat žadėta gyventojams dėl to patiriamus nuostolius kompensuoti vėliau. Tačiau sumažintų pervedimų galiojimas buvo pratęstas ir 2011 metams.


Šiame straipsnyje: Sodrapensijų fondai

NAUJAUSI KOMENTARAI

vava

vava portretas
tokios dziuginancios perspektyvos... Kazkokie parazitai pavogė zmoniu milijardus, ka sueme??? Gal tuos kurie priziurejo banku veikla??? AR NORS VIENAS VALDININKAS PAGALIAU ATASAKYS SAVO TURTU IR LAISVE UZ TOKIAS VAGYSTES??? Ogi ne :( Susimes darbo liaudis, atsisakys pensiju ir viskas labai gerai, uz gerai atlikta darba - suvadyta krize ir panasius sapaliojimus valdziazmogiai issimokes "kuklias" premijas... ir laiminga pabaiga :D Juokites kam juokinga.

D

D portretas
Na, ką gi? Plėšia? Svarbiausiu metu!

D

D portretas
Nepopuliarų sprendimą teikia autsaideriai "Algirdas Sysas ir Edmundas Jonyla, valstietė liaudininkė Rima Baškienė, „darbietis“ Mečislovas Zasčiurinskas, konservatoriai Vincė Vaidevutė Margevičienė bei Arvydas Vidžiūnas". Matyt, pasiūlyta atitinkama kompensacija...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių