Patarėjas: Artimuosiuose Rytuose taika turi būti pasiekta derybų būdu

Lietuva laikosi pozicijos, kad taika Artimuosiuose Rytuose turi būti pasiekta derybų būdu, antradienį sakė prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas, paklaustas apie šalies poziciją dėl Palestinos valstybingumo siekio.

„Lietuva remia Europos Sąjungos (ES) poziciją, kad reikalingas sprendimas, kad taika regione būtų tvari, kad būtų pasiekta derybų būdu“, - interviu Žinių radijui sakė prezidentės patarėjas Nerijus Udrėnas.

Diplomatinis ketvertas, kurį sudaro JAV, Rusija, Europos Sąjunga (ES) ir Jungtinės Tautos (JT), penktadienį paragino palestiniečius ir Izraelį ateinantį mėnesį atnaujinti tiesiogines taikos derybas ir įsipareigoti sudaryti taikos sutartį iki ateinančių metų pabaigos. Tokia pozicija išsakyta po to, kai palestiniečių prezidentas Mahmudas Abbasas oficialiai pateikė prašymą suteikti Palestinai visateisės JT narės statusą.

Jungtinės Valstijos pažadėjo blokuoti šį vienašališką žingsnį JT Saugumo Taryboje, argumentuodamos, kad tiesioginių derybų atnaujinimas tarp Izraelio ir palestiniečių yra vienintelis tikras kelias į taiką ir valstybingumą.

Derybos, kurioms tarpininkavo JAV, įstrigo prieš metus, kai Izraelis nepratęsė dalinio žydų nausėdijų plėtros įšaldymo okupuotame Vakarų Krante.


Šiame straipsnyje: Artimieji Rytaitaikos derybos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių