Pasienis išmėgins naują tvarką

Iš Lietuvos į Rusijos Kaliningrado sritį per Kybartų, Ramoniškių ir Panemunės pasienio kontrolės punktus vykstančių automobilių eilės reguliuojamos pagal naujas taisykles.

Jei tai išspręs ligšiolines problemas pasienyje ir padės užtikrinti tvarką, dviejų mėnesių eksperimentas gali būti pratęstas.

Išaugus keliaujančiųjų į Kaliningrado sritį skaičiui Vilkaviškio rajone, Kybartuose ir Virbalyje, vilkikai daug
iau nestovės pagrindinėse gatvėse prie žmonių namų. Sunkiasvoriai automobiliai stos į eilę likus penkiems kilometrams iki Lietuvos–Rusijos (Kaliningrado srities) valstybės sienos. Čia įrengtas eilių reguliavimo postas.

Transporto srautus porą mėnesių reguliuos, bendradarbiaudama su pasieniečiais ir muitininkais, Pasienio kontrolės punktų direkcijos konkurso būdu atrinkta bendrovė „Ekskomisarų biuras“.

Įrengti eilių reguliavimo postą ir atsiskaityti su eilę reguliuojančia bendrove reikės 120 tūkst. litų. Jau rengiami dokumentai skelbti konkursą ir kitiems metams.

Vilkikų spūstys Kybartus pradėjo kamuoti beveik prieš metus, kai buvo panaikinta 9-erius metus egzistavusi tvarka, vilkikus priverstinai nukreipiant į privačią   automobilių stovėjimo aikštelę. Tačiau, anot susisiekimo ministro, taip rinkti mokesčiai buvę neteisėti, ir tokia tvarka buvo panaikinta. Ketinta 20-iai metų verslininkui išnuomotą žemės sklypą grąžinti valstybei, tačiau taip niekas ir nepajudėjo.

„Šiandienai susidūrėm su problema, kad Vilkaviškio raj. savivaldybė nevykdo Vyriausybės nutarimo ir neperduoda terminalo Susisiekimo ministerijos pavaldumui. Mes ėmėmės spręst tas problemas“, – sakė Eligijus Masiulis, susisiekimo ministras.

„Ministras klaidina visuomenę, nes tame nutarime apie tai, kad   savivaldybė turi perduoti žemės sklypą, nėra jokios eilutės, kuri būtų susijusi su savivaldybe. Ten kalbama apie tai, kad panaikinta sutartis žemės nuomos su savivaldybe ir įpareigotos valstybinės institucijos paruošti žemės sklypų detaliuosius planus“, – aiškino Algirdas Bagušinskas, Vilkaviškio rajono meras.
Anot mero, savivaldybei ir Susisiekimo ministerijai besiginčijant, kaip turi būti perduoti valstybei žemės sklypai ir juose esantis savivaldybės turtas, tai yra automobilių stovėjimo terminalas, pastarasis lig šiol stovi tuščias, o sunkiasvorių vilkstinės ir toliau rikiuosis pagrindiniame kelyje.


Šiame straipsnyje: pasienis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių