Pasaulio lietuviai kviečiami įsitraukti į „Globalios Lietuvos“ kūrimą

Vilniuje ketvirtadienį prasidėjusiame Pasaulio lietuvių bendruomenės ir Pasaulio lietuvių jaunimo sąjungos kraštų valdybų pirmininkų suvažiavime Lietuvos užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis pakvietė užsienio lietuvius aktyviai įsitraukti į „Globalios Lietuvos“ strategijos aptarimą.

„Jokia strategija nebus gyvybinga, jeigu į ją bus žiūrima kaip į kažką primetamo, jeigu ja bus netikima. Gyvu dokumentu bei pagrindu mūsų ateities darbams ji taps tik tada, kai ją kursime ir įgyvendinsime kartu“, – suvažiavimo atidaryme sakė ministras.

Liepos 27 dieną Lietuvos užsienio reikalų ministerija paskelbė viešą „Globalios Lietuvos“ kūrimo strategijos projekto aptarimą. „Globali Lietuva“ – užsienyje gyvenančios lietuvių tautos dalies ryšių su Lietuvos valstybe, pagrįstų pagarba ir partneryste, išlaikymo strateginis planas. Jo tikslas –sukurti prielaidas globalioje erdvėje stiprinti lietuvišką tapatybę.

Strategija siekiama sudaryti sąlygas užsienio lietuviams įsitraukti į Lietuvos politinį, ekonominį, kultūrinį ir visuomeninį gyvenimą, prisidėti prie Lietuvos gerovės, pažangos ir nacionalinių interesų plėtros.

A.Ažubalis akcentavo tautos ryšių stiprinimo ir užsienio lietuvių įsitraukimo į šalies gyvenimą svarbą.

„Tautos ryšių stiprinimas ir visų mūsų, nesvarbu, kur begyventume ir kokios spalvos pasą beturėtume, dalyvavimas valstybės kūrimo procese – egzistencinės svarbos uždavinys, kurio įgyvendinimo turime siekti visi – šalies institucijos, organizacijos ir pasaulio lietuviai“, – pabrėžė A.Ažubalis.

Pasak jo, valstybės santykiams su užsienio lietuviais plėtoti sukurta institucinė sąranga: veikia Lietuvos Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisija, Ministro Pirmininko vadovaujama Užsienio lietuvių reikalų koordinavimo komisija, ryšius su užsienio lietuviais palaiko Užsienio reikalų ministerija ir diplomatinių atstovybių bei konsulinių įstaigų tinklas.

„Belieka egzistuojantį potencialą užpildyti prasmingu turiniu“, – teigė ministras.

Dvi dienas truksiančio kasmetinio suvažiavimo dalyviai svarstys, kaip į bendrą lietuvišką veiklą įtraukti daugiau užsienyje gyvenančių tautiečių, kaip išsaugoti užsienio lietuvių archyvus ir  išlaikyti žurnalą „Pasaulio lietuvis“ bei aptars kitus užsienio lietuviams aktualius klausimus. Suvažiavimą iš dalies finansuoja Užsienio reikalų ministerija.

Šiuo metu Pasaulio lietuvių bendruomenę sudaro kraštų lietuvių bendruomenės, registruotos 41 pasaulio šalyje. Už Lietuvos ribų gyvena per vieną milijoną lietuvių kilmės asmenų, dalis jų yra Lietuvos piliečiai.


Šiame straipsnyje: globali lietuva

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių