Pašalpos už gruodį bus mažesnės

Nuo Naujųjų metų gyventojus užgulė ir nauji mokesčių tarifai. Gaunantiesiems darbo užmokestį jie taikomi nuo sausio pirmosios. Tačiau sausį gaunantys motinystės, tėvystės, ligos išmokas jų sulaukė 6 proc. mažesnių.

Nors išmokos apskaičiuotos už gruodį, tačiau joms jau taikomas nuo naujų metų įsigaliojęs 6 proc. mokestis į privalomąjį sveikatos draudimo fondą, praneša lrt.lt.

Tuo metu buhalteriai sako nesuprantantys, kodėl naujieji tarifai išmokoms taikomi kitaip nei darbo užmokesčiams.

„Jei ligos ar motinystės pašalpa priskaičiuota už gruodį, tai pagal kaupimo principą turėtų būti tokie mokesčiai, kurie buvo gruodžio mėnesį, nepaisant to, kad pašalpa yra išmokama sausio mėnesį. Taip yra su atlyginimu. Jei jis mokamas už gruodį, tai socialinio draudimo įmokos eina taip, kaip buvo gruodį skaičiuojamos", - teigia Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos prezidentė Danguolė Pranckėnienė.

Tačiau nors motinystės, tėvystės, ligos pašalpos sausį išmokėtos už gruodžio mėnesį, nuo jų jau nuskaičiuotas tik šiemet įsigaliojęs 6 proc. mokestis į sveikatos draudimo fondą.

„Sodra" aiškina, kad mokesčiai nuo išmokų tiesiog apskaičiuojami pagal kitas įstatymų eilutes nei nuo darbo užmokesčių.

„Jei yra išmoka, priskaičiuota už gruodžio mėnesį ir išmokama sausį, ji turi būti apmokestinta pagal naujus įstatymus. Pagal Gyventojų pajamų mokesčio įstatymą išmoka yra apmokestinama jos išmokėjimo momentu, o jau nuo sausio pirmosios įsigalioja nauji tarifai", - aiškino „Sodros" Finansų ir apskaitos skyriaus vyriausioji specialistė Ramutė Kašinskienė.

Anot „Sodros" darbuotojų, jei išmokos, pavyzdžiui, atostoginiai už sausio mėnesį išmokėti gruodį, jiems taikyti dar buvę mokesčių tarifai ir 6 proc. į sveikatos draudimo fondą nenuskaičiuoti.


Šiame straipsnyje: pašalpos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių