Parlamentarai KT teikia pataisą, kuria šeimą sieja su santuoka

Beveik šimtas skirtingoms frakcijoms priklausančių Seimo narių teikia Konstitucijos pataisą, kuri šeimą susieja su santuoka.

Parlamentarai siūlo į Konstituciją įrašyti nuostatą, kad „šeima sukuriama laisvu vyro ir moters sutarimu sudarius santuoką“.

Tokią pataisą parlamentarai teikia po to, kai Konstitucinis Teismas rugsėjį paskelbė, jog 2008 metais priimtos Valstybinės šeimos politikos koncepcijos nuostatos, šeima pripažįstančios tik gyvenančius santuokoje žmones, prieštarauja Konstitucijai.

Nutarime KT pažymėjo, kad santuokos institutas yra „istoriškai susiklostęs šeimos modelis, neabejotinai turintis išskirtinę vertę visuomenės gyvenime, užtikrinantis tautos ir valstybės gyvybingumą bei istorinį išlikimą“.

Tačiau tuo pačiu Teismas paskelbė, kad šeima gali būti sukurta ne tik santuokos pagrindu, o santykių išraiškos forma konstitucinei šeimos sampratai esminės reikšmės neturi.

Šiuo metu Konstitucijos 38 straipsnis sako, kad šeima yra visuomenės ir valstybės pagrindas, valstybė saugo ir globoja šeimą, motinystę, tėvystę ir vaikystę, o santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu Tačiau tiesioginės sąsajos, kad šeima sukuriama per santuoką, nėra.

Konstitucijos pataisos turi būti svarstomos ir dėl jų balsuojama Seime du kartus. Tarp šių balsavimų turi būti daroma ne mažesnė kaip trijų mėnesių pertrauka. Įstatymo projektas dėl Konstitucijos keitimo laikomas Seimo priimtu, jeigu kiekvieno balsavimo metu už tai balsavo ne mažiau kaip 94 Seimo nariai.


Šiame straipsnyje: šeima

NAUJAUSI KOMENTARAI

Faktas

Faktas portretas
Konstitucijoje siuloma oficialiai itesinti diskriminacija. Koks kitas Seimo zingsnis? Konstitucijoje uzdrausim juodaodziams tuoktis su baltaodemis, ar irasysime, kad zydai nezmones?

Moralės normos

Moralės normos portretas
Moralės normas derina visuomenė. Tokių įrašų Darbo žmonių konstitucijoje negalima rašyti, nes tai ne juodraštis, o šventa knyga, aplaistyta protėvių krauju.Valdantieji neturi terioti jaunimo.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių