Parlamentarai aiškinasi, kas yra šeima

Seimas trečiadienį po pateikimo pritarė Konstitucijos pataisos projektui, kuriuo šeima būtų susieta su santuoka.

Nuostatai, kad „šeima sukuriama laisvu vyro ir moters sutarimu sudarius santuoką“, pritarta 62 balsavus už, 8 - prieš, 6 susilaikius. Tokią pataisą Konstitucijai pateikė 98 Seimo nariai.

Toliau projektą svarstys Teisės ir teisėtvarkos komitetas, o pavasarį jis turėtų grįžti į Seimo plenarinių posėdžių salę pirmajam svarstymui.

Žmogaus teisių komitetas (ŽTK) norėjo projektą nagrinėti papildomai, tačiau tam nepritarta. Už tai, kad projektą svarstytų ir ŽTK, balsavo 30 Seimo narių, o 40 buvo prieš.
Prieš ŽTK paskyrimą papildomu komitetu pasisakęs konservatorius Rimantas Jonas Dagys tvirtino, esą šis komitetas gali vilkinti projekto svarstymą.

Konstitucijos pataisos turi būti svarstomos ir dėl jų balsuojama Seime du kartus. Tarp šių balsavimų turi būti daroma ne mažesnė kaip trijų mėnesių pertrauka. Įstatymo projektas dėl Konstitucijos keitimo laikomas Seimo priimtu, jeigu kiekvieno balsavimo metu už tai balsavo ne mažiau kaip 94 Seimo nariai.

Pataisą pristatęs Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) pirmininkas Stasys Šedbaras sakė, kad toks „Konstitucijos straipsnio patikslinimas įneštų aiškumo ir atitiktų mūsų teisinę sistemą, kuri išplėtota Civiliniame kodekse“.

„Šeima, pirmoji ląstelė, yra bičių kory tas pirmas koriukas, jei jis yra teisingas, tai ir korys bus teisingas, ir medus bus geras, ir vaikai, gimę, augę šeimoj geriau jausis ir ta visuomenė, kuri iš tokio pagrindo išaugs, bus pilnesnė“, - sakė S.Šedbaras.
Tuo tarpu ŽTK pirmininkas Arminas Lydeka Seimo sprendimą imtis tokios Konstitucijos pataisų pavadino gėdingu.

„Šiandien Seimo dauguma, pritardama skubiai brukamai Konstitucijos pataisai, pademonstravo, kad negerbia laisvos žmogaus valios, laisvo ir savarankiško pasirinkimo.  Šis sprendimas iš tiesų yra gėdingas. Vis dėlto tikiuosi, kad siūlomų pataisų svarstymo parlamente metu bus atsigręžta į sveiką protą ir galutinis sprendimas bus kitoks“, - išplatintame pranešime cituojamas ŽTK vadovas.

Grupė socialdemokratų Konstitucijos pataisos projektui yra įregistravę pasiūlymą, kuris įtvirtintų, jog visos šeimos formos - lygios.

Teisininkas, Vilniaus universiteto (VU) profesorius Vytautas Mizaras sako, kad jei Lietuvos Konstitucijoje šeima būtų susieta išskirtinai su santuoka, šalis taptų išskirtinė Europoje. Pasak teisininko, Europos žmogaus teisių teismas (EŽTT) yra ne kartą konstatavęs, jog šeimos santykiai gali atsirasti ne tik santuokos pagrindu.

„Jeigu būtų priimta pataisa Konstitucijoje, Lietuva tikrai būtų išskirtinė valstybė pasauliniu mastu ir ypač Europoje. Visai kitaip būtų suprantama teisė į šeimos gyvenimą negu kad ji suprantama kitose valstybėse. Šiuolaikinės teisės prasme tai būtų tiesiog visai man nepaaiškinamas dalykas“, - BNS trečiadienį sakė V.Mizaras.

Pasak V.Mizaro, pagal EŽTT praktiką, pripažįstami ir „faktiniai šeimos santykiai, o ne tik formalizuoti įregistruojant santuoką ar netgi įregistruojant ir partnerystę“.
Šeimą su santuoka susiejančią pataisą 98 parlamentarai pateikė po to, kai Konstitucinis Teismas (KT) rugsėjį paskelbė, jog 2008 metais priimtos Valstybinės šeimos politikos koncepcijos nuostatos, šeima pripažįstančios tik gyvenančius santuokoje žmones, prieštarauja Konstitucijai.

Nutarime KT pabrėžė, kad santuokos institutas yra „istoriškai susiklostęs šeimos modelis, neabejotinai turintis išskirtinę vertę visuomenės gyvenime, užtikrinantis tautos ir valstybės gyvybingumą bei istorinį išlikimą“. Tačiau tuo pačiu teismas paskelbė, kad šeima gali būti sukurta ne tik santuokos pagrindu, o santykių išraiškos forma konstitucinei šeimos sampratai esminės reikšmės neturi.

Šiuo metu Konstitucijos 38 straipsnis sako, kad šeima yra visuomenės ir valstybės pagrindas, valstybė saugo ir globoja šeimą, motinystę, tėvystę ir vaikystę, o santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu. Tačiau tiesioginės sąsajos, kad šeima sukuriama per santuoką, nėra.

BNS užsakymu spalį atliktos visuomenės nuomonės apklausos duomenimis, 46 proc. gyventojų remia KT poziciją, jog šeima gali būti sudaryta ne tik santuokos pagrindu, tuo tarpu 41 proc. tokiam apibrėžimui nepritaria. Likę 13 proc. šiuo klausimu neturėjo nuomonės.

Bendrovės RAIT atliktas tyrimas atskleidė, kad šeimos apibrėžimą tik per santuoką labiau palaiko vyresni žmonės. KT išaiškinimui pritarė 64 proc. nuo 25 iki 34 metų apklaustųjų. Tarp 65-74 metų žmonių pritariančiųjų buvo 24 procentai.


Šiame straipsnyje: šeimašeimos įstatymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Šeimos teisė

Šeimos teisė portretas
Šeima yra mažiausia visuomenės ląstelė, kuri privalo turėti tvirtą pagrindą visuomenėje. Šeima turi juridinį statusą, apiforminama dokumentais ir vadovaujasi visuomenės gyvenimo normomis ir tradicijomis.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių