Parašų - per maža, tačiau dėmesys atkreiptas

Nors referendumo dėl Ignalinos atominės elektrinės darbo pratęsimo iniciatoriams nepavyko surinkti reikiamų 300 tūkst. parašų, jie tvirtina, kad savo tikslą pasiekė: „Svarbiausia, kad atkreipėme visuomenės ir valdžios dėmesį į galimą energetikos krizę po 2010 metų", - tikino vieno iš iniciatorių Liberalų sąjūdžio Koordinacinės tarybos pirmininkas Arūnas Štaras.

Referendumo iniciatoriai Vyriausiajai rinkimų komisijai įteikė parašų rinkimo lapus: per 3 mėnesius pavyko surinkti daugiau kaip 47 tūkst. parašų.

Kaip portalui kaunodiena.lt sakė A.Štaras, parašų rinkimo metu išaiškėjo referendumo įstatymų spragos. Įstatymai numato reikalavimą renkant piliečių parašus įrašyti paso ar asmens tapatybės kortelės numerį. Toks reikalavimas nepagrįstai apsunkina parašų rinkėjų užduotį. „Be to, sudėtinga pati referendumo inicijavimo tvarka. Valstybė menkai remia tokias iniciatyvas: viešinti savo akcijai gavome vieną valandą radijo ir tiek pat laiko televizijos eterio. O už mažą skelbimą rajono laikraštis paprašė kelių tūkstančių litų", - teigė A.Štaras.

Dar viena priežastis, kodėl parašų surinkta mažiau nei tikėtasi, kad tuo pačiu metu vyko kelių iniciatyvinių grupių akcijos. Pasak A.Štaro, gyventojams tapo nebeaišku, už ką jie jau pasirašė.

Kita vertus, rinkdami parašus referendumo iniciatoriai turėjo progų įsitikinti, kad energetikos problemos aktualios gyventojams.

„Vietose, kur rinkom parašus, nuolat kildavo diskusijos: vieni pasisakydavo „už", kiti - „prieš". Klaipėdiečiai taip susiginčijo, kad net parašų lapą norėjo sudeginti",- pasakojo pašnekovas.

Liberalų sąjūdžio nariai tikina, kad Lietuvos valdančios partijos turi imtis neatidėliotinų veiksmų ir susitarti dėl vieningos pozicijos, siekiant pratęsti Ignalinos atominės elektrinės darbą ir tokio tikslo siekti Europos Sąjungos institucijose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių