Paramą M.Adomėno institutui išrūpino P.Subačius?

Švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus visuomeninis patarėjas Paulius Subačius patvirtino dalyvavęs Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) surengtame posėdyje, kuriame nagrinėta Demokratinės politikos instituto (DPI) paraiška dėl aukštųjų mokyklų reitingų rengimo, tačiau tikino svarstymuose, kuriuose nutarta skirti 2,5 mln. litų minėtam projektui, nedalyvavęs.

P.Subačiaus atstovaujama organizacija - Lietuvių katalikų mokslo akademija (LKMA) - yra DPI projekto partnerė.

"Lietuvos žinios" trečiadienį rašo, kad DPI, įkurtam parlamentaro Manto Adomėno, kelią į sėkmę tiesė P.Subačius.

Pasak dienraščio, oficialiai minėtame konkurse DPI dalyvavo pasitelkęs tik vieną partnerį - Viešosios politikos ir vadybos institutą. Bet iš tiesų DPI turi daugiau pagalbininkų. Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto narys M.Adomėnas antradienį dienraščiui teigė, kad prieš metus DPI su devyniomis organizacijomis pasirašė susitarimą bendradarbiauti sudarant aukštųjų mokyklų reitingus. Vienos jų - LKMA - centro valdybos pirmininkas yra P.Subačius.

Nors ministro visuomeninis patarėjas prisipažino dalyvavęs ŠMM surengtame posėdyje, kuriame nagrinėta DPI paraiška, jis tikino svarstymuose nedalyvavęs. "Tai užfiksuota protokole. Taip pasielgiau dėl to, kad LKMA yra šio projekto partnerė", - dėstė P.Subačius. Jis tvirtino negalėjęs lemti ŠMM priimtų sprendimų. "Neturiu formalių įgaliojimų, tik teikiu patarimus", - pridūrė ministro visuomeninis konsultantas.

DPI ir LKMA sieja bendra veikla. Šios organizacijos rengė bendras diskusijas, P.Subačius skaitė pranešimus DPI renginiuose. Jis pats sako, kad ryšiai su institutu nėra tokie glaudūs, kokie gali pasirodyti. "DPI renginiuose dalyvavau kaip daugelis inteligentų, kurie gyvena Vilniuje ir lanko įvairius renginius. Nesu tiesioginis instituto bendradarbis", - aiškino konsultantas.

Seimo narys M.Adomėnas apie savo ryšius su P.Subačiumi antradienį kalbėjo nenoriai. Paklaustas, ar jį su šiuo žmogumi sieja draugystė, M.Adomėnas tikino, jog klausimas - per daug asmeniškas. "Kad ir kaip atsakyčiau, bus blogai", - tarstelėjo jis.

Kad konservatorių ir ministro visuomeninį konsultantą sieja glaudūs ryšiai, rodo M.Adomėno noras padėti LKMA, rašo dienraštis. Praėjusiais metais Seime svarstant Mokslo ir studijų įstatymą konservatorius pasiūlė į jį atskiru punktu įtraukti LKMA ir numatyti šiai organizacijai valstybės paramą. Tačiau parlamentarai jo siūlymo neparėmė.

Antradienį opozicinė "Tvarkos ir teisingumo" frakcija kreipėsi į ministrą G.Steponavičių ir finansų ministrę Ingridą Šimonytę, kad jie paaiškintų, kodėl milijoninį konkursą laimėjo M.Adomėno institutas. Politikų pareiškimą taip pat gavo Valstybės kontrolė ir Generalinė prokuratūra. Prieš kurį laiką Seimo Darbo partijos frakcija dėl šios istorijos kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją ir parlamentinę Antikorupcijos komisiją.

BNS primena, kad ŠMM antradienį paskelbė, jog atsiradus abejonių dėl nacionalinės aukštųjų mokyklų reitingavimo sistemos idėjų konkurso vykdymo, G.Steponavičius artimiausiu metu nepasirašys įsakymo dėl lėšų skyrimo DPI.

"Tolimesni sprendimai bus svarstomi po to, kai atsakingos institucijos įvertins žiniasklaidoje pateiktą informaciją bei paskelbs savo išvadas. Konkursui pateikta paraiška buvo vertinama remiantis nustatytomis viešųjų pirkimų procedūromis", - teigiama antradienį išplatintame ŠMM pranešime.


Šiame straipsnyje: AdomėnasDPIŠMMreitingas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių