Panevėžio savivaldybėje sunkmečiu užderėjo etatų

Taupymo vajų deklaruojančioje Panevėžio miesto savivaldybėje per praėjusius sunkmečio metus etatų ne tik nesumažėjo, bet dargi padaugėjo. 2009-ųjų pradžioje Savivaldybės administracijoje buvo užimti 253 etatai, dabar - jau 262.

Darbuotojų daugėja

Vis dėlto miesto valdininkų apkaltinti skylėto biudžeto lėšų švaistymu formaliai negalima, mat savivaldybei galioja dar prieš trejus metus nustatytos ribos - etatų  negali būti daugiau nei 270.

Personalo skyriaus vedėjos Ingos Kučienės teigimu, darbuotojų Savivaldybėje padaugėjo atsiradus naujoms funkcijoms.

„Uždarius „Saulutės“ lopšelį-darželį kas nors turėjo pastatą saugoti, todėl Ūkio ir eksploatavimo skyriuje įsteigti trys sargų etatai. Pernai įstatyme atsirado nuostata, kad kultūros paveldo apsaugą savivaldybėse vykdo ne vienas specialistas, o skyrius, todėl buvo įsteigtas Kultūros paveldo skyrius ir papildomas etatas. Naujas etatas atsirado ir Civilinės metrikacijos skyriuje - penkeriems metams priimta archyvarė. Per tuos metus ji turi surinkti dokumentus, priduoti į archyvą ir bus atleista“, - vardijo I.Kučienė.

Pasikeitė tik vardas

Savivaldybė skelbia taupanti panaikinusi keturis neužimtus etatus. Vis dėlto jų mažinimas labiau primena ne realų taupymą, o kėdžių perstumdymą.

Kultūros ir meno skyriuje nebeliko referento etato, tačiau įsteigtas vyresniojo informacinės sklaidos specialisto. Jį užėmė daugiau nei du dešimtmečius Savivaldybėje išdirbusi ta pati buvusi skyriaus referentė.

„Nors vadinosi referente, bet moteris dirbo daug plačiau: buvo atsakinga už skyriaus viešąjį pirkimą, kultūros projektų programą. Jos pareigos niekada neapsiribojo atsakinėjimais į telefono skambučius ar raštų rašymu. Skyriuje mes visi raštingi ir patys pasirašom. Iš esmės niekas nepasikeitė, tik pareigybės pavadinimas“, - aiškino Kultūros ir meno skyriaus vedėja Loreta Krasauskienė.

Pasak jos, seniai praėjo laikai, kai darbas savivaldybėje užtikrino geras pajamas. Senbuvė darbuotoja, iš referentės tapusi informacinės sklaidos specialiste, atskaičius mokesčius, uždirba mažiau nei 1000 Lt.

„Visiems kažkodėl atrodo, kad savivaldybės darbuotojai gerai gyvena. Iš tikrųjų atlyginimai nėra dideli, o kiek čia dirba motinų, kurios vienos augina vaikus“, - kolegas užstojo L.Krasauskienė.

Perstumdė kėdes

Miesto ūkio skyriaus vyresniajam specialistui vasarą išėjus į pensiją, laisva likusi vieta taip pat neilgai išbuvo neužimta.

Maždaug prieš savaitę skyriaus vyresniąja gatvių ir transporto priežiūros specialiste pradėjo dirbti buvusi savivaldybės administracijos direktoriaus ir jo pavaduotojos sekretorė Irena Krivickienė.

„Ji nemažai laiko išdirbo sekretore, o kai žmogui per 50 metų, dirbti tokį darbą kažkaip... Kiek žinau, ji jau gerokai anksčiau ten norėjo“, - pasikeitimą aiškino laikinoji administracijos direktorė Janina Gaidžiūnaitė.

Jos teigimu, kurį laiką buvęs laisvas etatas nepanaikintas, nes skyriui labai reikalingas.

Miesto gatvių ir transporto reikalus kuruosianti I.Krivickienė tvirtina, kad šis darbas jai - ne naujiena. Pastaruosius devynerius metus sekretorės pareigas ėjusi moteris prieš tai darbavosi Panevėžio butų ūkyje, tuomečiame teritoriniame treste.

„Man tokios pareigos nėra naujovė. Gal 14 metų dirbau panašų darbą. Be to, turiu reikalavimus atitinkančią specialybę“, - teigė I.Krivickienė.

Naujoji skyriaus specialistė yra baigusi buvusią Panevėžio aukštesniąją technikos mokyklą, neseniai įgijo socialinio pedagogo specialybę Vilniaus pedagoginiame universitete.

Moteris aiškina pareigas pakeitusi norėdama pastovesnio, ramesnio darbo. Finansiškai I.Krivickienė tvirtina daug neišlošianti, mat Miesto ūkio skyriuje uždirbsianti ne ką daugiau nei būdama sekretore.

Vyresniojo gatvių ir transporto specialisto atlyginimas „į rankas“ siekia apie 1200 Lt.

Referentės liko

I.Krivickienei tapus Miesto ūkio skyriaus darbuotoja, savivaldybės administracijoje sekretore dirba  iš Statybos ir statinių priežiūros skyriaus perkelta referentė.

„Manome, kad tame skyriuje referento etatas nereikalingas“, - aiškino J.Gaidžiūnaitė.

Atsisakyti referento etatų visuose skyriuose savivaldybė buvo užsimojusi dar prieš porą metų. Tuomet įsteigus Savivaldybės vieno langelio tarnybą visas referentes žadėta perkelti į jį. Tačiau tokių tarpininkių tarp interesantų ir valdininkų neteko vis dėlto ne visi skyriai.

Miesto ūkio skyriuje į telefono skambučius atsakinėjanti referentė darbuojasi iki šiol.

Referentės likusios ir kitame savivaldybės pastate įkurtuose Švietimo ir Vaikų teisių apsaugos skyriuose. 


Šiame straipsnyje: Panevėžio savivaldybė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių