Palankesnė pensijų apskaičiavimo tvarka - nuo 2013-ųjų

Palankesnė pensijų apskaičiavimo tvarka bus pradėta taikyti nuo 2013 metų, o ne nuo 2014-ųjų, kaip anksčiau siūlė Vyriausybė.

Seimas ketvirtadienį priėmė tai numatančias Valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymo pataisas, kurios siūloma dar vieneriems metams atidėti palankesnės gyventojams tvarkos įsigaliojimą: už balsavo 55 Seimo nariai, prieš - 10, o susilaikė 27 parlamentarai.

Dėl palankesnės gyventojams pensijų skaičiavimo tvarkos Seimas buvo apsisprendęs prieš kelerius metus.

2008 metų spalį, baigiantis kairiųjų kadencijai, Seimas priėmė Valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymo pataisas ir pakeitė draudžiamųjų pajamų koeficiento apskaičiavimo tvarką - sudarė galimybę žmonėms patiems rinktis, koks pensijos skaičiavimo metodas būtų jiems palankiausias finansiškai. Pensija būtų skaičiuojama dviem būdais ir paskiriama ta, kuri būtų didesnė.

Apskaičiuojant senatvės pensiją, žmogui būtų leidžiama rinktis iš kokio - iki 1994 metų ar nuo 1995 metų įgyto darbo stažo laikotarpio būtų imamos penkerių geriausių metų pajamos, pagal kurias ir būtų nustatytas draudžiamųjų pajamų koeficientas, lemiantis pensijos dydį. Ir ši pensijų skaičiavimo tvarka būtų palankesnė pensininkams, bet daugiau kainuotų valstybei.

Pataisos turėjo įsigalioti nuo 2010 metų, tačiau dėl krizės jau du kartus jų įsigaliojimas buvo atidėtas, taupant „Sodros“ lėšas.

Dabar pensija apskaičiuojama, atsižvelgiant į stažą, geriausią penkerių metų darbo užmokestį, gautą 1984-1994 metais, bei po 1994-ųjų turėtas visas draudžiamąsias pajamas, nuo kurių buvo mokėtos „Sodros“ įmokos, neišskiriant didžiausių įmokų


Šiame straipsnyje: pensijadarbo rinka

NAUJAUSI KOMENTARAI

Lygios teisės

Lygios teisės portretas
Pensijų klausimas turi būti sprendžiamas vienodai, kaip ir kitos žmogaus teisės. Negalima vienų sureikšminti, pakelti, o kitų žmonių menkinti, marinti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių