Pajūryje - agitacijos užtaisas

Troškimas patekti į Seimą Klaipėdos politikus jau dabar verčia laužyti galvas ieškant originalių savireklamos būdų. Politinių agitacijų placdarmu tampa ir paplūdimio zona.

Vietoj piešinių - šūkiai

Pirmojoje Melnragėje į paplūdimį vedantį taką iš abiejų pusių įrėmina vaikų piešiniais dekoruoti betono blokai. Jie buvo išpiešti 2004 metais, kai Klaipėdos mokyklų vaikai gražino takelį į pajūrį.

Tačiau neseniai ant vieno vaikų piešiniais išmarginto bloko atsirado ryški agitacinė medžiaga, raginanti priešintis giliavandenio uosto statybai.

Po karingu šūkiu pasirašė viena Lietuvos politinė partija.

Visas paplūdimys nukabinėtas ir tos pačios partijos nario nuotraukomis su panašiais raginimais.

Paprasti žmonės atpažįsta tai kaip politinę reklamą prieš Seimo rinkimus.

Lietuvos liberalų sąjūdžio Klaipėdos skyriaus pirmininkas Artūras Šulcas teigė, jog tai jokiu būdu nėra politinė reklama, - partija, anot jo, seniai akcentavo giliavandenio uosto problemą, ir tik sutapimas, kad plakatai ir piešinys ant bloko atsirado būtent šiuo metu - prieš rinkimus.

Su seniūnija nederino niekas

Seimo rinkimų įstatymas skelbia, jog „išorinė politinė reklama saugomose teritorijose ir nekilnojamosiose kultūros vertybėse, taip pat jų teritorijose leidžiama tik suderinus su valstybės įstaiga, atsakinga už kultūros vertybių apsaugą, ir saugomos teritorijos steigėjo įgaliota įstaiga".

Paklaustas, ar agitaciniai plakatai ir juo labiau piešinys ant blokų buvo derintas, A.Šulcas nusistebėjo, kad dar su kažkuo tai reikia derinti.

„O su kuo turėjome derinti? Tai nėra reklama ant vaikų piešinių - pasirinkome bloką, kuris buvo tuščias. Be to, tai padaryta ant turto, kuris niekam nepriklauso - registre nėra parašyta, jog jis kažkam priklauso", - tikino A.Šulcas.

Anot laikinai einančio pareigas Melnragės ir Girulių seniūno Romo Važgausko, dėl jokių plakatų ir piešinio ant bloko su seniūnija nebuvo derinta.

Savivaldybės atstovai taip pat nusistebėjo - niekas su jais agitacinių plakatų nederino, nors privalo.

Agitacijai skirs milijonus

Prieš kiekvienus Seimo rinkimus Lietuvos parlamentas kažkodėl vis susirūpina partijų ir politikų reklama.

Neseniai Seimas apribojo partijų reklamą per nacionalinius radijo ir televizijos kanalus rinkimų kampanijos metu.

Šiems Seimo rinkimams politinei reklamai skirta 2 mln. litų, kuriuos paskirstys Vyriausioji rinkimų komisija. Ji ir organizuos politinės reklamos per nacionalinius transliuotojus sklaidą.

Per praėjusius Seimo rinkimus susirūpinta nekontroliuojama išorine politine reklama. Priimtas Seimo rinkimų įstatymo papildymas skelbia, jog išorinė politinė reklama turi būti skleidžiama tik specialiai tam skirtuose stenduose.

Tačiau plakatai ir šūkiai ant sienų per kiekvienus rinkimus - kasdienybė.

Situacija kartosis?

Nors išorinę politinę reklamą skelbti ne jai skirtose vietose yra draudžiama, patirtis rodo, jog dažniausiai draudimų nepaisoma.

Anot Baltijos apygardos rinkimų komisijos narės Mildos Marijos Urbonavičienės, per kiekvienus rinkimus užfiksuojama įvairiausių politinės reklamos pažeidimų.

„Praėjusiuose savivaldybių tarybų rinkimuose didelių pažeidimų nebuvo. Na, kai kur buvo pastatyti reklaminiai skydai per arti rinkimų apylinkių, bet mes geranoriškai susitarėme, kad juos patrauktų. Tokios reklamos įrenginiai negali stovėti arčiau kaip 50 metrų nuo rinkimų apygardos pastato", - pasakojo ne pirmus metus rinkimų apygardose dirbanti M.Urbonavičienė.

Per praėjusius Seimo rinkimus pažeidimų buvo gerokai daugiau. Kaip teigė M.Urbonavičienė, panašios situacijos galima tikėtis ir šiais metais.

„Seimo rinkimų kampanijos metu kandidatų plakatai buvo kabinami ir ant stulpų, ir ant sienų - visose matomose, bet neleistinose vietose. Tikiuosi, šiemet kandidatai bus kultūringesni", - vylėsi M.Urbonavičienė.

Šių metų Seimo rinkimų oficialus agitacijos kampanijos laikotarpis prasidės rugsėjo 12 dieną ir tęsis iki spalio 11-osios pirmos valandos. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių