Pajūrio smėlį suteršė nafta

Neringoje nespėjama valyti į paplūdimius išmetamų teršalų. Užvakar čia surinkta dešimtys kilogramų naftos produktų, prieš pusantros savaitės - gerokai daugiau.

Dalelės - žirnio dydžio

Žirnio dydžio teršalų gabaliukai pajūryje tarp Nidos ir Juodkrantės pastebėti šeštadienį po pietų. Juos jūra išmetė vadinamajame „laukiniame" paplūdimyje.

Neringos komunalininkai ir Kuršių nerijos nacionalinio parko darbuotojai suskubo valyti pajūrį. Teršalus jie rinko eidami paplūdimiu nuo Nidos iki Juodkrantės.

Komunalininkai šiame ruože surinko apie 60 kg naftos su smėliu ir šiukšlėmis, Kuršių nerijos nacionalinio parko darbuotojai - apie 12 kg. Teršalų Neringos paplūdimiuose aptikta ir prieš pusantros savaitės. Tuomet naftos produktų rasta ilgesniame paplūdimio ruože. Teršalų buvo išmesta tankiau.

Tąkart surinkta apie 600 kg naftos produktų su smėliu.

Pasak Klaipėdos apskrities viršininko administracijos Civilinės saugos ir mobilizacijos departamento direktoriaus Stanislovo Kučinsko, grynos naftos galėjo būti apie 50 kg.

Teršalus išmeta laivai

„Aptikta nedaug naftos produktų. Tai nėra ekstremali situacija, o tam tikro metų laiko kasdienybė. Naftos gabaliukai nėra švieži. Jokios avarijos nebuvo", - tvirtino S.Kučinskas.

Neringos savivaldybės vyresnysis specialistas civilinei saugai, karo prievolei ir mobilizacijai Raimondas Žičkus aiškino, jog pajūryje atsiradę naftos gabaliukai - praplaukiančių laivų išmesti teršalai.

„Žiemą jie sukietėja ir nuskęsta, kurį laiką būna dugne. Dalį jų suardo dumbliai. Neišskaidytus jūra per audras ar sušilus vandeniui išmeta į krantą. Dažniausiai tai nutinka vasarą", - padėtį aiškino R.Žičkus.

Kelia nepatogumų svečiams

S.Kučinsko teigimu, jūros išmetami naftos gabaliukai didelės žalos gamtai nedaro, nes teršalų kiekis nedidelis. Daugiau nepatogumų tai sukelia poilsiautojams.

„Poilsiautojai gali išsitepti, o naftą nuplauti labai sunku", - patikino S.Kučinskas.

Prieš porą savaičių panika dėl teršalų kilo ir Palangoje. Ugniagesiai, atvykę prie Ašarėlės upelio ištakos į Baltijos jūrą, pamatė naftos produktų dėmes. Pareigūnai sustabdė užteršto vandens patekimą į jūrą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių