Pagerbti Afganistano kare žuvę lietuviai

Vilniuje penktadienį pagerbti Afganistano kare 1979-1989 metais žuvę lietuviai, tuo metu tarnavę sovietų kariuomenėje.

Lietuvos kariuomenės vadas Valdas Tutkus, kuris yra vienas Afganistano karo veteranų, žurnalistams sakė, kad nors Afganistanas nedaug pasikeitęs nuo 1979-1989 metų karo, dabartinės karių misijos gerokai skiriasi nuo ano meto karo veiksmų.

„Tais laikais buvo siekiama užkariauti Afganistaną ginklu, ko, beje, niekada niekam nepasisekė padaryti, mūsų tikslas yra kitoks", - sakė V.Tutkus.

Pasak kariuomenės vado, Lietuva neturėtų paisyti tų, kurie sako, kad Lietuvai nereikalingos misijos Afganistane.

„Kai Lietuvai buvo sunku, mes tikėjomės daugelio valstybių tarptautinės visuomenės pagalbos, šiandien yra sunku Afganistano žmonėms. Mes negalime nusisukti nuo žmonių, kurie nori gyventi taikiai. Negalime palikti ramybėje ir narkotikų, kurie šiandien yra Afganistane. Kaip žinote, 90 proc. Europos narkotikų atkeliauja iš Afganistano. Manau, kad tai yra grėsmė mūsų nacionaliniam saugumui", - sakė Lietuvos kariuomenės vadas.

Vilniaus Šiaurės miestelyje vykusioje iškilmingoje ceremonijoje Afganistano karo veteranų sąjungos vadovas Vytas Lukšys savo ruožtu sakė, kad valstybė turėtų geriau prisiminti ir karą išgyvenusius žmonės - esą šiuo metu papildomos socialinės garantijos priklauso tik pasiligojusiems ir pensinio amžiaus žmonėms, o kitų žmonių problemos lieka neišspręstos.

Jo teigimu, veteranams taip pat sudėtinga įrodyti savo ligas, nes tam reikalingi Rusijos archyvuose esantys dokumentai.

Prie 2006 metų pabaigoje atidengto paminklo žuvusiems 1979-1989 metų Afganistano kare lietuviams penktadienį buvo susirinkę ir kitų Afganistano kare savo karius paaukojusių šalių atstovai, žuvusiųjų artimieji, politikai.

Per 10 metų trukusį Afganistano karą žuvo daugiau kaip 14 tūkst. sovietų karių ir karininkų, beveik 50 tūkst. buvo sužeista. Kare dalyvavo apie 5 tūkst. lietuvių karių - 96 iš jų žuvo, 98 tapo invalidais.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama.  


NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių