Pagėgių savivaldybėje vyksta Ekstremalių situacijų komisijos posėdis

Šeštadienį Pagėgių savivaldybėje vyksta Ekstremalių situacijų komisijos išvažiuojamasis posėdis, kuriame rengiamas priemonių planas, kaip padėti potvynio zonoje pamaryje gyvenantiems žmonės.

Posėdyje dalyvauja vidaus reikalų ministras Dailis Alfonas Barakauskas, ugniagesių, pasieniečių, Šilutės ir Pagėgių savivaldos atstovai.

Ministras D.A.Barakauskas BNS sakė, kad tikimasi sudaryti maždaug 11 punktų priemonių planą, kuris bus patvirtinas pirmadienį ir vėliau perduotas Vyriausybei.

„Priemonių planą, kuri ankstesnioji Vyriausybė patvirtino ir jis buvo finansuotas tik 21 proc., reikia atnaujinti, atsižvelgiant į tai, kokius pasiūlymas, kokius dabar gauname. Reikia nepamiršti ir tai, kad tai yra pasienio zona, Europos ir NATO pasienio zona, turime pasitelkti visas priemones“, - BNS sakė ministras D.A.Barakauskas.

Pasak jo, potvynio metu užliejamos ir kaimyninių valstybių teritorijos, todėl reiktų pagalvoti ir apie kaimynus, nes yra svarbūs santykiai su jais. Ministras taip pat susitiks su pasieniečiai ir aiškinsis, ar jiems neiškyla problemų potvynio metu.

Jis teigė iš sraigtasparnio išžvalgęs užlietą teritoriją ir susitikęs su vietos gyventojai, kurie skundėsi fekalijomis ir nitratais užterštais šuliniais, perkėlimo problemimis, menkesnėmis galimybėmis bendrauti su giminėmis ištikus potvyniui, skundėsi, kad vykstant į darbo ilgai trunka perkėlimas.

Kita vertus ministras mąsto, ar nereiktų valstybei pagalvoti dėl kai kurių gyventojų iškėlimo į kitas vietoves.

„Jeigu viename kvadratiniame kilometre yra viena sodyba. Labai didelė našta valstybei potvynio metu. Reiktų apie tai pasvarstyti“, - BNS apie kai kuriuos retai apgyvendintus užliejamus plotus kalbėjo ministras D.A.Barakauskas.

„Galima būtų statyti estakadą tarp Rusnės, bet tai dideli pinigai - statybos kainuotų apie 40 milijonų litų. Tačiau galima būtų atnaujinti stebėjimo sistemas, specialiųjų tarnybų priemones, kad būtų galima laiku įspėti apie potvynį. Lietuvoje nėra taifūnų, bet yra tokia situacija“, - BNS sakė ministras.

Be to, jo manymu, reiktų pakoreguoti įstatyminę bazę, kad daugiau savarankiškumo esant ekstremaliai situacijai turėtų savivaldos organai.

D.A.Barakauskas mano, kad situaciją galima pagerinti nupirkus naujos technikos gyventojams kelti. Jis pastebėjo, kad dabar turimos amfibijos yra senos, jų skaičių padidinus, žmonių perkėlimas taptų operatyvesniu.

Šiuo metu situacija kelyje Šilutė-Rusnė stabilizavosi - vandens lygis nukrito iki 67 centimetrų. Pasak ministro, situacija šiame regione stabilizavosi.

„Ledų sangrūdos sumažėjusios, situacija gerėja“, - pastebėjimais iš žvalgymo sraigtasparniu dalijosi A.D.Barakauskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių