Pabėgėliai norėtų likti Lietuvoje

Daugelis Lietuvoje gyvenančių pabėgėlių čia liktų gyventi. Tai parodė birželio-liepos mėnesiais atlikta apklausa, kurioje dalyvavo 52 Ruklos, Elektrėnų, Vilniaus, Klaipėdos ir Kauno pabėgėlių centruose gyvenantys užsienio valstybių piliečiai.

Pasak apklausos, pusė respondentų norėtų gyventi Lietuvoje ir turėti čia savo verslą. 21 proc. apklausos dalyvių buvo neapsisprendę, o 15 proc. planuoja grįžti į tėvynę.

Kai kurie tyrimo pabėgėliai kol kas nežino ateities planų, tačiau nori, kad vaikai pabaigtų mokslus Lietuvoje.

Didžiąją daugumą respondentų sudarė čečėnai (77 proc.) bei afganistaniečiai (13 proc.), po vieną buvo iš Vietnamo, Zimbabvės, Kongo, Eritrėjos, Tadžikijos.

Per pastaruosius 10 metų Migracijos departamentas išnagrinėjo daugiau nei 4 tūkst. užsieniečių prašymų suteikti prieglobstį. 106 asmenims buvo suteiktas pabėgėlio statusas Lietuvoje ir išduoti leidimai nuolat gyventi. Apie 400 asmenų naudojasi papildoma apsauga - jiems išduodami leidimai laikinai gyventi dėl jų tėvynėje vykstančių ginkluotų konfliktų ar žmogaus teisių pažeidimų.

Dauguma pabėgėlių yra baigę vidurinę mokyklą (57 proc.), 6 proc. turi aukštąjį išsilavinimą. 75 proc. neturi jokios specialybės.

Labiausiai pabėgėliai pasitiki medikais, socialinių paslaugų darbuotojais, pabėgėlių centro administracija.

Daug pabėgėlių jaučia poreikį puoselėti savo kultūrą, tačiau kai kurie apgailestavo, kad Lietuvoje sutiko per mažai savo tautiečių. Moterys pageidauja, kad vaikai galėtų lankyti valgio gaminimo būrelius, taip vaikai pažintų lietuvių tradicinius valgius ir išmokytų kitus savųjų.

Beveik pusė (42 proc.) respondentų nurodė, kad lietuviai juos priima gerai. Keletas išreiškė nuomonę, kad juodaodžius geriau toleruoja didžiųjų miestų gyventojai, ypač Vilniaus. Kitur esą pasitaiko rasistinių užgauliojimų, žmonės gatvėse visada atkreipia į juos dėmesį, ypač vaikai. Čečėnams nemalonu, kai juos lietuviai sieja su teroristais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių