Opozicija sugebėjo nuversti Kaimo reikalų komiteto vadovą

Naują valdančiąją daugumą suformuoti norinti opozicija skelbia pasiekusi svarbią pergalę – sugebėjo nuversti Seimo Kaimo reikalų komiteto vadovą.

Trečiadienį įvykusiame komiteto posėdyje penki iš devynių jo narių balsavo už tai, kad konservatoriui Edmundui Pupiniui būtų pareikštas nepasitikėjimas. Kaimo reikalų komitete jau kurį laiką susidariusi paradoksali situacija – daugiau kaip pusę balsų ten turi opozicijos atstovai, nors pirmininko postas priklauso valdančiajai Tėvynės sąjungai – Lietuvos krikščionims demokratams.

Už tai, kad E.Pupinis būtų atleistas iš komiteto vadovų balsavo tik šį antradienį opozicine pasiskelbusios Krikščionių partijos atstovai Ligitas Kernagis, Jonas Ramonas ir Jonas Stanevičius, taip pat socialdemokratai Jonas Jagminas ir Bronius Pauža.

Trys komiteto nariai balsavo prieš pasiūlymą nuversti pirmininką, vienas susilaikė.

Opoziciniai socialdemokratai iškart paskelbė konstatuojantys, kad „valdančioji koalicija jau nebeturi politinės daugumos Seime, todėl valdžios pasikeitimas tampa akivaizdus“.

Po to, kai antradienį į opozicinę Krikščionių partiją perėjo pagal konservatorių sąrašą į Seimą išrinktas Vidmantas Žiemelis, valdančioji keturių centro dešiniųjų partijų koalicija neteko formalios daugumos Seime – teturi tik 70 balsų iš 141. Kita vertus, su tris atstovus parlamente turinčiais valstiečiais liaudininkais koalicija yra pasirašiusi politinio bendradarbiavimo susitarimą, todėl tvirtina tebegalinti dirbti toliau.

Trečiadienį opozicija ketino kelti klausimą ir dėl Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininko Arvydo Anušausko atleidimo iš pareigų. Tačiau į eilinį komiteto posėdį susirinko daugiau valdančiosios koalicijos atstovų nei opozicijos, todėl šis klausimas kol kas nekeltas.

NSGK valdančiųjų ir opozicijos balsai yra pasiskirstę po lygiai - ir vieni, ir kiti turi po 6 atstovus šiame komitete. Opozicijos lyderio Vytauto Gapšio teigimu, A.Anušausko likimas priklausys ir nuo to, kokią jis pateiks informaciją apie jo paskelbtas žinias, jog partijos gali būti finansuojamos iš kontrabandos pinigų.

A.Anušauskas yra ne kartą pareiškęs, jog Lietuvoje nusikalstamu būdu įgytos lėšos naudojamos ir siekiant daryti politinę įtaką.

Savo ruožtu valdantieji nežada pasiduoti. Jie ketina pasipriešinti Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininko nuvertimui. Dėl to dar turi būti balsuojama Seimo plenariniame posėdyje, todėl koalicijos atstovai tikisi, kad nutarimas dėl nepasitikėjimo E.Pupiniu nebus priimtas.

Be to, valdantieji siekia atimti vadovaujančiuosius postus iš opozicine pasiskelbusios Krikščionių partijos. Antradienį Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisijos narių dauguma pareiškė nepasitikėjimą šios komisijos pirmininku Aleksandru Sacharuku. Artimiausiu metu ketinama kelti ir nepasitikėjimą Atominės energetikos komisijos vadovu Roku Žilinsku bei Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininku Vytautu Kurpuvesu.


Šiame straipsnyje: opozicijakoalicija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių