Opozicija ragina premjerą atsistatydinti dėl pensijų sumažinimo

Didžiausia opozicinė Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) kaltina premjerą Andrių Kubilių grubiai pažeidus Konstituciją, kai jo vadovaujama Vyriausybė ir Seimo valdančioji koalicija priėmė sprendimą sumažinti pensijas. Dėl to premjeras raginamas atsistatydinti.

A.Kubilius kaltinimus ir tokius raginimus atmeta, tvirtindamas, kad įstatymai bus pataisyti pagal Konstitucinio Teismo (KT) reikalavimus.

LSDP priminė, kad nuo sausio 1-osios konservatorių Vyriausybės sprendimu sumažintos pensijos ir kitos socialinės išmokos, o dirbantiems pensininkams pensijos sumažintos papildomai. Antradienį, pasak socialdemokratų, KT pripažino, kad tai padaryta pažeidžiant Konstituciją.

“Socialdemokratai mano, kad ši Vyriausybės klaida yra nedovanotina, juk nukentėjo didelė dalis sąžiningai pajamas gavusių Lietuvos pensininkų. Premjeras turėtų jausti atsakomybę prieš visuomenę ir atsistatydinti”, - teigė LSDP pirmininkas ir frakcijos Seime seniūnas Algirdas Butkevičius.

Jis priminė, kad socialdemokratai Seime dar 2008-ųjų gruodį kovojo prieš konservatorių diržų veržimosi politiką, "tačiau valdantieji krizės naštą perkėlė ant mažiausias pajamas gaunančių Lietuvos gyventojų". Dabar esą paaiškėjo, kad valdantieji pažeidė Konstituciją.

KT nutarime be kita ko teigiama, kad "valstybėje esant itin sunkiai ekonominei, finansinei padėčiai ir dėl to iškilus būtinybei laikinai mažinti pensijas negalima nustatyti tokio teisinio reguliavimo, pagal kurį asmenims, kurie dirba tam tikrą darbą ar užsiima tam tikru verslu, paskirta ir mokama senatvės ar invalidumo pensija būtent dėl to būtų sumažinta didesniu mastu nei tiems asmenims, kurie nedirba jokio darbo ir nesiverčia jokiu verslu”.

“Kas kompensuos prarastas pajamas? Kita Vyriausybė? Konservatoriai taip elgiasi ne pirmą kartą - prisvilina košę, o srebia visuomenė ir po jų atėjusi Vyriausybė”, - sakė A.Butkevičius.

Premjeras pažadėjo išnagrinėti KT sprendimą ir į jį atsižvelgti.

Komentuodamas antradienį paskelbtą Teismo išvadą dėl socialinių išmokų mažinimo A.Kubilius pažymėjo, jog "konkretūs vertinimai ir rekomendacijos, ką reikėtų keisti, bus pateiktos vėliau, kai finansų ekspertai išanalizuos šį didelės apimties dokumentą".

Vis dėlto premjeras pabrėžė, jog esminį principą, kad tokios krizės metu tenka mažinti pensijas ir kitas socialines išmokas, KT aiškiai pagrindė: "Šalia įvairių teisėtų lūkesčių - į uždirbtą pensiją ir užsitarnautą atlyginimą, yra ir teisėtas lūkestis į stabilią valiutą, į finansų sistemos stabilumą. Mano įsitikinimu, jis yra pamatinis. Šiuo metu imtis veiksmų, kurie pažeistų solidarų visos visuomenės lūkestį į stabilią finansų sistemą, būtų neatsakinga“.

Atsakydamas į KT kritiką dėl proporcingumo principo taikymo, Vyriausybės vadovas pažymėjo, jog proporcingumą reikia derinti su solidarumu, o solidarumo naštą gali lengviau panešti tie, kurie gauna didesnes pajamas.

A.Kubilius nežada, kad įstatymai dėl pensijų ir kitų socialinių išmokų mažinimo bus skubiai taisomi. Jis taip pat atmetė opozicijos reikalavimus atsistatydinti, vadindamas tokius pareiškimus politiniais žaidimais.


Šiame straipsnyje: Konstitucinis teismaspensijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių