Opozicija neskuba skelbti interpeliacijos premjerui

Naują valdančiąją daugumą formuoti pasiryžusi opozicija neskuba skelbti nepasitikėjimo premjeru Andriumi Kubiliumi, nors ir neatmeta tai ateityje padarysianti.

Tvirtina nesantys mažumos Vyriausybė

Trečiadienio vakarą Lietuvos televizijos laidoje „Teisė žinoti“ dalyvavę dabartinės valdančiosios koalicijos ir opozicijos atstovai susiginčijo, kiek kas turi balsų ir realių pajėgumų Seime.

Didžiausios koalicijoje Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūnas Jurgis Razma pripažino, kad formaliai valdantieji turi tik 70 Seimo narių balsų iš 141, tačiau tai esą nereiškia, kad koalicija nebesugebės priimti jai reikalingų sprendimų, nebepalaikys savo Vyriausybės. „Kaip patinka – jeigu norite, galite vadinti mus mažumos Vyriausybe. Tai esmės ir situacijos nekeičia“, - kreipdamasis į laidoje dalyvavusius opozicijos atstovus sakė J.Razma. „Mes darbingi, esame tvirtai susikonsolidavę. Tvarkingai judame į priekį“, - pridūrė jis.

Su TS-LKD frakcijos seniūnu sutiko ir Liberalų sąjūdžio vadovas, susisiekimo ministras Eligijus Masiulis. „Negalėčiau konstatuoti fakto, kad yra jau mažumos Vyriausybė. Neužbėkim įvykiams už akių. Jeigu Seimo sesijos programa plenariniame posėdyje nebus priimta, tuomet ir galima bus tiksliau pasakyti, kokia padėtis. Bet esu tikras, kad programą patvirtinsime“, - teigė jis.

E.Masiulio nuomone, prasidėjusi Seimo pavasario sesija turėtų parodyti, kiek kas turi pajėgumų parlamente: „Svarbių darbų bus daug – apskričių, sveikatos, socialinė reforma. Balsų skaičius pas mus keisis – gali būti 69, 71, kitoks skaičius. Ne čia esmė. Svarbu, kokius ir kiek sprendimų galime priimti“.

Prisiminė „vaivorykštę“

Bet opozicija įsitikinusi, kad koalicija jau nebeįgali. „Sprendimų koalicija priimti jau nebegali. Jie turi tik 70 balsų iš 141, patys tai pripažįsta, vadinasi, mažiau nei pusę“, - kalbėjo Socialdemokratų partijos frakcijos seniūno pavaduotojas Juozas Olekas. Jo teigimu, opozicija jau pasirengusi perimti valdžią. „Mes esame pasiruošę, turime patikimus partnerius ir parengę gerą alternatyvią Vyriausybės programą. Ateina laikas rimtiems pasikeitimams“, - kalbėjo jis.

Socialdemokratas leido suprasti, kad opozicija nebūtų prieš bendradarbiauti su koalicija, nors ir netiki, jog toks bendradarbiavimas pavyktų. „Mes pasirengę kalbėtis. Galbūt pas mus irgi gali būti kas nors panašaus, kas buvo Vokietijoje kelerius metus, kur socialdemokratai ir krikščionys demokratai turėjo bendrą vyriausybę. Nuo pat šio Seimo kadencijos pradžios ne kartą siūlėme „vaivorykštės“ Vyriausybę. Bet per pusantrų metų situacija pasikeitė ir dabar jau nebėra tų galimybių“.

J.Olekas paminėjo, kad kaip išeitis iš susidariusios padėties gali būti svarstoma galimybė skelbti pirmalaikius Seimo rinkimus. „Tai yra vienas iš variantų, jeigu pavyktų surinkti 85 balsus Seime. Kitokio mechanizmo tiesiog nėra. Bet gana menkai tikėtina, kad tai pavyktų padaryti“, - sakė socialdemokratas.

J.Razma priminė, kad konservatoriai prieš kelerius metus parėmė Gedimino Kirkilo mažumos Vyriausybę, todėl „vaivorykštinio“ bendradarbiavimo patirties jau esama. „Kartą jau buvome kartu, kai parėmėme G.Kirkilo Vyriausybę. Bet šiandien prielaidų tam jau nebėra, nors gal ir būtų lengviau bendrauti, turint galvoje mūsų jau buvusią patirtį“, - įsitikinęs TS-LKD frakcijos seniūnas.

Pasiūlė pasitikrinti pasitikėjimą

Šią savaitę opozicine pasiskelbusios Krikščionių partijos pirmininkas Gediminas Vagnorius pasiūlė premjerui Andriui Kubiliui Seime pasitikrinti, ar jis tebeturi palaikymą, paprašydamas balsavimo dėl pasitikėjimo Vyriausybe. Taip esą daroma daugelyje civilizuotų ir demokratinių valstybių.

Tačiau J.Razma atmetė šį pasiūlymą, ragindamas pačią opoziciją imtis aktyvios veiklos. „Jeigu jau esate įsitikinę turintys ir naują daugumą, ir visa kita, tai eikite normaliu keliu – bandykit inicijuoti nepasitikėjimą premjeru. Tai normalus, legalus būdas“, - pasiūlė jis.

Bet J.Olekas pastebėjo, kad kol kas interpeliacija A.Kubiliui nėra rengiama, nors tai ir neatmestina artimiausioje ateityje, kai opozicija įsitikins turinti pakankamai tvirtą daugumą Seime. „Nenorime skubėti ir viską darysime tvarkingai, teisingai ir nuosekliai. Mūsų toks pasirinktas kelias – programos parengimas, partnerių būrimas, „raumenų auginimas“, tada žiūrėsime, ką toliau galime daryti“, - sakė socialdemokratas.


Šiame straipsnyje: koalicijaopozicija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių