Opozicija kreipiasi į KT dėl sveikatos reformos konstitucingumo

kTrys Seimo opozicijos atstovai inicijavo kreipimąsi į Konstitucinį Teismą (KT) dėl Sveikatos sistemos reformos atitikimo Konstitucijai.

Jau surinktas reikiamas parašų skaičius.

Parlamentarai prašo Konstitucinio Teismo ištirti, ar Vyriausybės nutarimas „Dėl sveikatos priežiūros įstaigų ir paslaugų restruktūrizavimo trečiojo etapo programos patvirtinimo“ pagal reguliavimo apimtį ir normų turinį, taip pat pagal įsigaliojimo tvarką neprieštarauja Konstitucijos preambulėje įtvirtintam teisinės valstybės, o taip pat teisėtų lūkesčių, teisinio tikrumo, teisinio saugumo, asmenų lygybės, sąžiningos konkurencijos principams bei Lietuvos Respublikos Vyriausybės, Sveikatos draudimo, Konkurencijos ir Sveikatos sistemos įstatymams.

Dėl šio kreipimosi Seime užvirė tikros aistros, nes jo iniciatoriai susidūrė su aršių valdančiųjų pasipriešinimu.

Pasak pranešimo, sausio 21 d. Seimo nariai po pakartotino balsavimo vos 2 balsų persvara nepritarė Seimo nutarimui dėl kreipimosi į Konstitucinį Teismą, Seimo posėdžiui pirmininkavęs liberalcentristas Raimondas Šukys, piktnaudžiaudamas savo padėtimi neleido dėl jo perbalsuoti.

Opozicijai pavyko pasiekti, kad dėl šio nutarimo būtų balsuojama dar kartą. Kovo 16 d. Seimas antrą kartą balsavo dėl šio nutarimo, tačiau ir tada valdantiesiems, vos 4 balsų persvara pavyko jį atmesti.

Nepaisant to, jo iniciatoriai neketino sudėti ginklų. „Valdantieji tiesiog laužė rankas savo kolegoms - net tie, kas abejojo sveikatos reformos konstitucingumu, griežtu valdančiųjų partijų vadovų sprendimu buvo priversti balsuoti prieš šį kreipimąsi, neabejoju, kad taip buvo suvaržytas laisvas Seimo narių mandatas, todėl mums neliko nieko kito, kaip patiems kreiptis į Konstitucinį teismą“, - pranešime spaudai cituojama viena iš kreipimosi iniciatorių D. Mikutienė.

Kreipimuisi į Konstitucinį Teismą užregistruoti reikia 29 Seimo narių parašų, o opozicijos atstovai surinko 50 parašų. Kreipimosi iniciatoriai jį įteikė Seimo pirmininkei. „Valdantiesiems turiu aiškų ir konkretų klausimą: kas prisiims atsakomybę už chaosą, sukeltą sveikatos apsaugos sistemoje“, - klausia D. Mikutienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių