Nutraukta sutartis dėl premjero rezidencijos rekonstrukcijos

Premjero rezidencijos Turniškėse rekonstrukcijos galvosūkis išspręstas - sutartis su rangovais nutraukta, rašo "Lietuvos žinios".

Nebaigtoje rekonstruoti premjero rezidencijoje prestižiniame sostinės Turniškių rajone šią savaitę vėl matyti gyvybės ženklų. Ministro pirmininko tarnybos (MPT) ir bendrovės "Senovė" atstovai atlieka nuveiktų darbų ir likusių medžiagų inventorizaciją, kuri būtina prieš pasukant skirtingais keliais.

Nutraukti darbų sutartį abi šalys sutarė nuo rugsėjo 15 dienos. Viliamasi, kad skyrybos bus geranoriškos, todėl valstybei pavyks išvengti finansinių nuostolių.

Skaičiuojama, kad iki pabaigtuvių į rezidenciją dar gali tekti investuoti 600 tūkst. litų. Kai tokia suma atsiras valstybės piniginėje, bus skelbiamas naujas konkursas kitiems darbams atlikti.

"Pagal susitarimą jokių papildomų mokėjimų nenumatyta. Rangovas supranta situaciją", - apie nutraukiamą sutartį su bendrove "Senovė" sakė MPT Ūkio skyriaus vadovas Jonas Sniaukšta. Jo teigimu, rekonstruoti nebaigtam pastatui didelio konservavimo neprireiks.

"Sienos, stogas, langai yra, šildymas veikia", - vardijo MPT atstovas. Turint lėšų, darbų esą būtų vos porai mėnesių. Liko pakloti grindis, nupirkti ir sumontuoti santechniką, šviestuvus, sutvarkyti teritoriją.

Pasak J.Sniaukštos, jei statyba būtų baigta taip, kaip buvo planuota - per metus, viskas būtų atsiėję kur kas pigiau. Pirmiausia nebūtų reikėję leisti lėšų Vyriausybės vadovų apartamentų nuomai. Per ketverius metus už ekspremjero Gedimino Kirkilo ir dabartinio ministro pirmininko Andriaus Kubiliaus gyvenamojo ploto nuomą Turniškėse sumokėta per 400 tūkst. litų.

"Senovės" generalinis direktorius Audrius Kolka neslėpė, kad įstrigęs premjero rezidencijos rekonstrukcijos procesas bendrovei buvo nuostolingas.

"Darbus planuoji metams, o jie tęsiasi trejus ar ketverius. Reikia išlaikyti aikštelę, mokėti už paslaugas. Tad pats sutarties nutraukimo faktas žalos jau nepadarys, ji atsirado iki to", - aiškino A.Kolka.

Pasak "Senovės" vadovo, jei MPT padengs visas faktines darbų išlaidas, bendrovė nereikalaus jokių kompensacijų ar netesybų.

Jis įsitikinęs, kad ši pastato Turniškėse rekonstrukcijos istorija buvo nepelnytai politizuota. Ketverius metus trunkantis rezidencijos atnaujinimas jau pareikalavo beveik 4 mln. litų biudžeto lėšų. 2009 metais pinigų statyboms iš viso neskirta, todėl sutartis su darbus atliekančia bendrove "Senovė" buvo sustabdyta. Veikla atnaujinta 2010-ųjų vasarį, sulaukus 0,5 mln. litų finansinės injekcijos. Daugiau kaip 400 tūkst. litų iš šios sumos jau išleista.

Balandžio pabaigoje Turniškių statybą aplankę Seimo Audito komiteto nariai suabejojo rezidencijos rekonstrukcijai skirtų pinigų naudojimo efektyvumu ir skaidrumu. Seimo nariams įsikišus, Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) atliko tyrimą ir konstatavo, kad rezidencijos atnaujinimo darbų pirkimo sandoris yra negaliojantis, o sutartis su "Senove" prieš metus turėjo būti ne sustabdyta, o nutraukta.

Esą bendrovė per metus neatliko visų numatytų darbų (tais metais nebuvo skirta finansavimo). VPT išvadas išnagrinėję MPT teisininkai su tokia nuomone nesutiko. Jų teigimu, nesustabdžius sutarties galiojimo rangovas būtų galėjęs reikalauti atlyginti patirtus nuostolius.

Prieš puspenktų metų premjero būstinei Turniškėse parinktas prieškario - maždaug 1939 metų - statybos namas. Prieš pradedant rekonstrukciją pastatas, kuriame kadaise buvo įrengti tarnybiniai butai, įvertintas kaip avarinės būklės.

Premjero rezidencijos statybos planai buvo parengti 2006-aisiais, tuo metu pasirašytos ir darbų sutartys. G.Kirkilo Vyriausybės kanclerio Valdemaro Sarapino laikais (2007-2008 metais) darbų atlikta už 3,5 mln. litų. 2009-ųjų pabaigoje priėmus sprendimą baigti rezidencijos statybas, darbų kainos buvo peržiūrėtos ir sumažintos 220 tūkst. litų.


Šiame straipsnyje: premjero rezidencijarezidencija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių