Nuslėpti bažnytinę santuoką dėl našlių pensijos bus sunkiau

Vyriausybė ir Bažnyčia parengė susitarimą, kuriuo siekiama užkirsti galimybę sutuoktiniams nuslėpti bažnytinės santuokos sudarymą, siekiant neprarasti teisės į našlių pensiją.

Prieš dešimt metų sudarytas Vyriausybės ir Lietuvos vyskupų konferencijos susitarimas numato, kad apie Katalikų bažnyčioje sudarytą santuoką civilinės metrikacijos įstaigai praneša patys sutuoktiniai.

Kaip teigia Teisingumo ministerija, sutuoktiniai tam tikrais atvejais gali būti nesuinteresuoti, kad valstybė apie tai sužinotų. Buvę nemažai atvejų, kai sutuoktiniai nebuvo linkę pranešti civilinės metrikacijos įstaigoms apie bažnytinę santuoką, siekdami neprarasti teisės į našlių pensiją.

Parengtame susitarimo projekte numatoma, kad apie bažnytinę santuoką per dešimt dienų praneštų Katalikų bažnyčios įgaliotas asmuo. Pagal projektą, pranešimas galėtų būti pateikiamas asmeniškai, faksu ar elektroniniu būdu.

Ministerijos teigimu, įvedus naują tvarką „būtų apsaugotas “patiklesnis„ ar “silpnesnis„ sutuoktinis tais atvejais, kai kitas sutuoktinis siūlo tuoktis bažnyčioje siekdamas išvengti valstybės nustatytų teisinių pasekmių ir sąmoningai vengia pranešti apie santuoką civilinės metrikacijos įstaigai“.

„Valstybei sužinojus apie bažnytinės santuokos sudarymą, būtų pagrindas nutraukti mokėti našlių pensiją, taigi būtų sutaupyta biudžeto lėšų“, - nurodo Teisingumo ministerija.
Planuojama, kad susitarimą pasirašys Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininkas Sigitas Tamkevičius ir teisingumo ministras Remigijus Šimašius.


Šiame straipsnyje: santuokabažnyčia

NAUJAUSI KOMENTARAI

egle

egle portretas
Kas cia per nesamone ?

jo

jo  portretas
...kvailybei nėra ribų... juk bažnyčia atskirta nuo valstybės...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių