Numatoma sutrumpinti generalinio prokuroro kadenciją

Generalinio prokuroro kadenciją ketinama sutrumpinti nuo septynerių iki penkerių metų.

Ji galės būti taikoma jau netrukus numatomam paskirti naujajam Generalinės prokuratūros vadovui, kurio kandidatūrą Prezidentė Dalia Grybauskaitė žada Seimui teikti artimiausiu metu.

Apribos dviem kadencijomis

Ketvirtadienį Seimas pritarė Prokuratūros įstatymo pakeitimo projekto pateikimui. Šiuo projektu numatoma nuo septynerių iki penkerių metų sutrumpinti generalinio prokuroro kadenciją. Taip pat nustatyti, kad generalinis prokuroras gali būti skiriamas ne daugiau kaip dviem kadencijoms iš eilės ir kiekvienas naujai paskirtas prokuratūros pavaduotojas gali pasirinkti savo naujus pavaduotojus.

Projektą pristatęs Teisės ir teisėtvarkos komiteto narys, Tvarkos ir teisingumo frakcijos atstovas Remigijus Žemaitaitis sakė, kad pagal dabar galiojančią tvarką generalinio prokuroro septynerių metų trukmės kadencijų skaičius dabar neribojamas. „Be to, naujai pradėjęs dirbti prokuratūros vadovas negali pakeisti savo pavaduotojų, nes jie irgi turi savo kadencijas. Pagal siūlomas pataisas, kadencija truks penkerius metus, generalinio prokuroro kadencijų skaičius ribojamas dvejomis, generalinis prokuroras galės pakeisti savo pavaduotojus, jeigu bus paskirtas naujas generalinis prokuroras“, - teigė R.Žemaitaitis.

Jis priminė, kad nei vienas generalinis prokuroras neišbuvo pilnos septynerių metų kadencijos, „tuo tarpu pavaduotojai išbuvo, o generaliniai per tą laiką keturi, kiek pamenu, pasikeitė“.

Pareikalavo skubos

Kai kurie konservatoriai abejojo, ar reikia jau dabar trumpinti generalinio prokuroro kadenciją, nes netrukus esą bus parengtas kompleksinis Prokuratūros įstatymo pakeitimas, kuriame bus įrašyta ir trumpesnė kadencija. Tačiau R.Žemaitaitis paaiškino, kad šį pakeitimą būtina skubiau atlikti, nelaukiant viso įstatymo pakeitimų. „Prezidentė, kiek suprantu, generalinio prokuroro kandidatūrą teikti artimiausiu metu, todėl būtų gerai, kad jam jau būtų taikoma ta nauja kadencija“, - tvirtino jis.

Opozicija pareikalavo, kad projektas būtų svarstomas skubos tvarka, o ne birželio 29-ąją, kaip siūlė valdantieji. „Prezidentė yra sakiusi susitikime su Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto nariais, kad reikėtų skubiau pakeisti kadencijos trukmę, jeigu ją norima taikyti jau naujam prokurorui, kuris netrukus turėtų būti teikiamas. Todėl reikėtų skubiau, o ne birželio pabaigoje svarstyti šį klausimą“, - sakė opozicijos lyderis Vytautas Gapšys.

Su tuo buvo sutikta. 45 Seimo nariai balsavo už tai, kad generalinio prokuroro kadencijos trumpinimas būtų svarstomas skubos tvarka, 18 buvo prieš tai, 20 susilaikė.

Tai reiškia, kad birželio pradžioje Seimas turėtų galutinai balsuoti dėl Generalinės prokuratūros vadovo kadencijos sutrumpinimo iki penkerių metų.

Konstitucija kadencijos trukmės nenumato

Jeigu bus suspėta įstatymą pakeisti iki naujos generalinio prokuroro kandidatūros teikimo ir patvirtinimo Seime, tuomet sutrumpinta kadencija bus taikoma jau naujam prokuratūros vadovui. Bet jeigu jis bus paskirtas dar iki įstatymo pataisa įsigalios, naujojo generalinio prokuroro kadencija truks septynerius metus.

Šiuo metu Konstitucijoje nurodoma, kad „generalinį prokurorą skiria ir atleidžia Prezidentas Seimo pritarimu“. Vyriausiojo šalies prokuroro kadencija Konstitucijoje nėra nurodoma. Ji nustatyta Prokuratūros įstatyme.

D.Grybauskaitė leido suprasti pasisakanti už generalinio prokuroro kadencijos sutrumpinimą.

Tačiau kol kas nėra aišku, kada galėtų būti siūlomas kandidatas į Generalinės prokuratūros vadovus. Prezidentei sunkiai sekasi ieškoti tinkamos kandidatūros, nemažai prokurorų, kuriems siūlyta užimti šias pareigas, atsisakė.

Turi laikinąjį vadovą

Šiuo metu Generalinei prokuratūrai vadovauja Raimondas Petrauskas. Jis laikinasis generalinis prokuroras jau yra beveik tris mėnesius, nuo tada, kai iš prokuratūros vadovo pareigų pasitraukė puspenktų jose dirbęs Algimantas Valantinas. Jis pasitraukė dėl kaltinimų, neva prokuratūra neefektyviai tyrė vadinamąją Kauno pedofilijos bylą.

Beje, A.Valantinas dar prieš atsistatydindamas pritarė pasiūlymui trumpinti generalinio prokuroro kadenciją. „Įžvelgiu tame problema, nes, mano akimis žiūrint, septyneri metai yra per daug. Prie dabartinės visuomenės dinamikos, prie tam tikros kaitos, tai iš tikrųjų yra per daug“, - tuomet sakė jis.

A.Valantino nuomone, terminas turi būti trumpesnis: „Ketveri ar penkeri metai yra pakankamas terminas, kad padaryti ar bent „užsukti“ tuos darbus, kuriems esi atėjęs“.


Šiame straipsnyje: generalinis prokuroras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių