Numačius 35 dienų atostogas, pasak I.Degutienės, „išloštų“ Seimo naujokai

Seimo pirmininkė Irena Degutienė sako, kad įteisinus 35 dienų parlamentarų atostogas, Seimo naujokai "išloš", tačiau dalis parlamentarų pagal išdirbtą stažą gautų ne visus priklausančius laisvadienius.

"Aš, ar kitas Seimo narys, kuris dirba ketvirtą ar penktą kadenciją, tai yra daugiau jau negu 15 metų, tai mes palošiame net ir su 35 dienų atostogomis. Be abejo, tie Seimo nariai, kurie dirba pirmą kadenciją, jie išlošia. Taigi yra šiandien paimtas tik vidurkis, ir tai yra tik pasiūlymas, kuris nėra pats blogiausias variantas, bet nėra ir pats geriausias", - Žinių radijui trečiadienį sakė Seimo pirmininkė.

I.Degutienė aiškino, kad yra "labai daug žmonių", kuriems fiksuotos didesnės nei tradicinės 28 dienų atostogos.

"Pagal šiandien galiojančius visus teisės aktus, šiandien yra labai daug žmonių, ypač valstybės tarnyboje dirbantiems, tai ir mokytojai, ir dėstytojai, ir medikai, kuriems yra fiksuotos 35 dienos, o kitiems ir dar daugiau - iki 42", - teigė I.Degutienė.

Ji taip pat pabrėžė, kad jos ir keleto kitų parlamentarų vardu įregistruotos Seimo statuto pataisos yra tik pasiūlymas, kuris dar gali būti taisomas. Be to, ateityje esą svarstoma rengti atskirą parlamentarų atostogas reglamentuojantį įstatymą.

Seimo pirmininkės tikinimu, oficialiai parlamentarų atostogos yra įteisintos Rusijoje, Ukrainoje, Baltarusijoje, Moldovoje, tuo metu nei Latvijoje, nei Estijoje, nei Lenkijoje tai nėra reglamentuota.

Seimo posėdžių sekretoriate praėjusią savaitę registruotu pasiūlymu numatoma, kad už kiekvienus kadencijos metus tarp pavasario ir rudens sesijų parlamentarams būtų suteikiamos kasmetinės 35 dienų apmokamos atostogos. Neišnaudoję atostogų vasarą parlamentarai jas galėtų pasiimti pasibaigus rudens sesijai, atostogų nepanaudojus jos nebūtų nei perkeliamos kitiems metams, nei kompensuojamos.

Toks siūlymas Seimo posėdžių sekretoriate įregistruotas I.Degutienės bei Etikos ir procedūrų komisijos pirmininko Algimanto Salamakino ir jo pavaduotojos Vidos Marijos Čigriejienės vardu.

Seimo statuto pataisų projektą, kuriomis būtų įteisintos Seimo narių atostogos, yra registravęs ir Seimo narys Saulius Stoma.

S.Stoma siūlo nustatyti, kad Seimo nariui būtų suteikiamos 28 kalendorinių dienų kasmetinės atostogos, Seimo nario pasirinktu ne sesijų metu Seimo valdybos sprendimu. Viena iš kasmetinių atostogų dalių negali būti trumpesnė kaip 14 kalendorinių dienų. Toks siūlymas - artimiausias Darbo kodekse reglamentuotoms visų dirbančiųjų atostogoms.

Seimą įtvirtinti kasmetines parlamentarų atostogas dar 2004 metais nutarimu įpareigojo Konstitucinis Teismas (KT), tačiau iki šiol šis nutarimas neįgyvendintas, nors bandymų parlamente ir buvo.

KT 2004 metais priėmė nutarimą, kuriuo paskelbė, kad Seimo nario mandatas yra nepertraukiamas, tačiau taip pat konstatavo, jog Seimas turi nustatyti tokį teisinį reguliavimą, kad parlamentarams būtų įtvirtinta galimybė į kasmetines atostogas.

Metais vėliau KT išaiškino šį savo nutarimą, nustatydamas, kad visi Seimo nariai turi būti išėję atostogų vienų metu - tada, kai nevyksta Seimo, jo komitetų ir kitų struktūrinių padalinių posėdžiai. "Seimas įstatymu turi teisę nustatyti Seimo nario kasmetinių mokamų atostogų trukmę, atostogų apmokėjimo dydį, kitas sąlygas", - rašoma išaiškinime.


Šiame straipsnyje: Seimasatostogos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių